Столичната община е осъдена да плати обезщетение от 180 000

...
Столичната община е осъдена да плати обезщетение от 180 000
Коментари Харесай

Младеж, паднал в дълбок изкоп край НДК, осъди Столична община за 180 000 лв.

Столичната община е наказана да заплати обезщетение от 180 000 лева на тежко потърпевш юноша с трайни последствия и увреждания след рухване в триметров трап в региона на НДК, заяви правният портал " Лекс ". Решението на Софийския градски съд предстои на обжалване пред апелативния съд.

Инцидентът е станал преди 5 година, когато момчето е 17-годишно. По това време течеше огромен ремонт на НДК. Около 21:30 ч. момчето се прибирало с другар. Двамата вървели край паркинга сред кино „ Люмиер “ и заведението „ Планет “ по посока бул. „ България “. Движели се по пътека за пешеходци в тревата, утъпкана и обособена от сложени заграждения поради ремонтите. Разделили се за малко и се разбрали да се чакат на осветения бул.. Преди да стигне обаче, момчето паднало в триметровия трап и изгубило схващане.

Когато се свестило, момчето позвънило на родителите си, които го прибрали и откарали в болница. Направени са му три интервенции на крайници, само че той и до през днешния ден не може да се възвърне изцяло.

Делото против общината е заведено през 2017 година, като поисканото обезщетение е 200 000 лева Столичната община отхвърля безучастие и даже твърди, че е налице съпричиняване, тъй като момчето не е трябвало да върви в този сектор.

Съдия Мариана Христова от Софийски градски съд отхвърля възраженията на общината и приема, че на мястото е имало обособена пътека, само че са липсвали осветяване и инструкции за заплаха от проваляне в изкопа, с цел да бъде избегнат случай. Нямало е по какъв начин момчето да планува и предотврати рухването. Отчетени са и тежките последствия за младежа.

" Като най-значими при установяване размера на компенсацията, съдът дефинира трайните последствия от контузията и настъпилите голям брой значими затруднения, без значение от извършеното лекуване. За ищеца е настъпила инвалидизация заради трайно променената настройка на лявата глезенна става, с нарушена костна конструкция на огромния пищял в ставната му част. Трайно променена е походката ", написа в решението на Софийски градски съд
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР