Столична община ще забрани влизането в центъра на най-замърсяващите автомобили

...
Столична община ще забрани влизането в центъра на най-замърсяващите автомобили
Коментари Харесай

От 1 декември 2023 влиза забраната за влизане на стари коли в центъра на София

Столична община ще забрани влизането в центъра на най-замърсяващите коли от първа екологична група от 1 декември 2023 г.  Това значи, че се отсрочва с една година въвеждането на нискоемисионна зона центъра на София. Според предходни обещания на кмета Йорданка Фандъкова и на ръководещата група на ГЕРБ в Столичния общински съвет това трябваше да се случи на 1 декември тази година.

Решението е взето от работна група, в която са взели участие общински съветници от ГЕРБ и на групата на „ Демократична България “, която другояче е съпротива на ГЕРБ в СОС.

Обсъдени бяха предложенията на общинските съветници от Демократична България за изменение в първичния план.  Те плануват в Зона „ Малък кръг “ – сред булевардите „ Васил Левски “, „ Патриарх Евтимий “, „ Ген. Скобелев “, „ Сливница “ и улица „ Опълченска “, от 1 декември 2023 година да влязат в действие рестриктивните мерки за най-замърсяващите коли от първа екологична група. Година по-късно същите ограничавания ще важат и за колите от втора екологична група.

За Зона „ Голям кръг “ – оградена от булевардите „ Сливница “, „ Данаил Николаев “, „ Ситняково “, „ П.Яворов “, ул. „ Атанас Дуков “, бул. „ Х.Ибсен “, бул. „ П. Ю. Тодоров “, бул. „ И.Е. Гешов “ и бул. „ Константин Величков “, се планува да има промени от 1 декември 2025 година, когато ще бъде неразрешено влизането на най-замърсяващите коли от първа екологична група, а от декември 2027 година – и за тези от втора екологична община.

В първичния план възбраната за твърдо битово гориво за цялата община щеше да важи от 1 януари 2030 година, само че след диалози сред ГЕРБ и Демократична България в текстовете е записано ограничаването да е от началото на 2029 година.

Според ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев към този момент има единодушие за въвеждането за първи път и у нас на ограничения, които в други европейски столици са факт. С тези промени се прави решителна крачка в битката за по-чист въздух в София, означи той.

Целта на наредбата за основаването на нискоемисионни зони е да се понижат източниците на замърсяване на въздуха в основани от общината региони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции, като се ограничи придвижването на моторни транспортни средства, категоризирани в екологични групи в избрани дни, когато замърсяването на въздуха е най-голямо, оповестява Българска телеграфна агенция.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР