Столична община се готви да продаде на боксьора Кубрат Пулев

...
Столична община се готви да продаде на боксьора Кубрат Пулев
Коментари Харесай

София ще продаде на Кубрат Пулев без търг имот в Бояна

Столична община се готви да продаде на боксьора Кубрат Пулев общински терен във вилна зона „ Киноцентъра “ в Бояна, като спортистът няма да има никакви съперници да придобие парцела. По предложение на кмета на регион „ Витоша “ Теодор Петков, който е член на ГЕРБ, комисията по градоустройство в софийския парламент одобри на Пулев да се продаде имот с повърхност от 622 кв. м. против 122 600 лева без Данък добавена стойност, което прави по 197 лева на кв. м. Предстои договорката да се прегледа и от финансовата комисия в СОС, както и да се гласоподава на сесия на общинския съвет. Ако продажбата бъде дефинитивно утвърдена, Пулев ще може да приобщи добитата площ към личен прилежащ терен от 524 кв. м., добит през 2017 година

Срещу предлагането на районния кмет се изрече само общинският консултант Борис Бонев от „ Спаси София “. Той съобщи, че пазарната оценка на общинската компания „ Софинвест “ е извънредно ниска. „ Дори доста бърз обзор на покупко-продажбите сега с имоти в този регион демонстрира, че най-ниската продажна цена е не 200 лева, а 200 евро, и че в действителност терените там вървят по 350 и даже по 400 евро на кв.м. “, пресметна Бонев. Той предложи отчетът да се отсрочи и да се направи нова пазарна оценка на претенции парцел, само че предлагането му не бе гласувано. Шефът на градоустройствената комисия арх. Ивайло Петков от ГЕРБ разяснява, че цената на договорката ще бъде обект на полемики във финансовата комисия, където тя евентуално ще бъде вдигната. Районният кмет Теодор Петков пък отбрани предлагането си с мотив, че теренът е с огромна денивелация от 10 метра и че независимо в него не може да се построи нищо. Петков сподели още, че общинският парцел е с такова разположение, че до него може да се стигне единствено от собствеността на Пулев. Така настояването на кмета на „ Витоша “ бе одобрено със единствено един глас „ срещу “ (на Борис Бонев ) и с три гласа „ въздържал се “ (на „ Демократична България “).

През 2021 година въпросната договорка към този момент бе обсъждана на сесия на СОС, като с гласовете на всички политически групи тогава тя бе отсрочена, с цел да се изиска мнение от Направление „ Архитектура и градоустройство “. Предложената тогава цена на договорката бе съвсем 116 000 лева без Данък добавена стойност, или по 185,6 лева на км. м.     
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР