Столична община полага все по-очевидни усилия да осигурява работа на

...
Столична община полага все по-очевидни усилия да осигурява работа на
Коментари Харесай

Любима на ГЕРБ фирма вече се грижи и за осветлението в София

Столична община поставя все по-очевидни старания да обезпечава работа на сдружението си " Чистота Искър ", за което м.г. стана ясно, че е било брутално източвано от предходното си управление. Без социална поръчка и с непосредствено възлагане през последните дни компанията получава два нови контракта от общината. С единия " Чистота Искър " е избрана да извърши " главен ремонт на уличното осветяване по ул. „ Тодорини кукли “ сред ул.„ Александър Екзарх “ и ул. „ Витиня " в регион " Подуяне ". Цената, против която ще бъде осъществена услугата, е към 156 000 лева без Данък добавена стойност. Финансирането е обезпечено от бюджета на града. Любопитното е, че Столична община дава на " Чистота Искър " да ремонтира улично осветяване, макар че съгласно данни от самата администрация от юли м.г. за поддръжката на осветлението във всички елементи на столицата дава отговор друга столична компания - " Софинвест " ЕООД. Договорът с нея ще е в действие до приключването на процедура за избор на външна компания, която да се грижи за ламите в София. През седмицата от " Московска " 33 дадоха отговор много сбито на въпроси на " Сега " за какво за поддръжката на осветлението дава отговор едно общинско сдружение, а ремонтът на въпросния сектор се разпорежда на друго, няма ли да бъде по-евтино, в случай че ремонтът се даде на  " Софинвест ", както и какви съответни действия ще извърши " Чистота Искър " против 156 000 лева без Данък добавена стойност. На всички тези питания подчинените на Фандъкова дадоха отговор само: " На ул. „ Тодорини кукли “ „ Чистота Искър “  построява ново улично осветление  с 30 нови електрически стълба и възобновяване на съществуващото. Изборът на общинското сдружение е осъществен по процедурата „ ин хаус “ и водещ критерии е стопански най-изгодната оферта. (Според оповестената публикация друга оферта по този контракт в действителност не е имало- б.р.). “Софинвест ” ЕООД извършва настоящата поддръжка на уличното осветяване на територията на Столична община ", написа в отговора.

Вторият нов контракт за " Чистота Искър " от последните дни е за осъществяване на спомагателни строително-монтажни работи по новата постройка на детска градина " Чайка " във " Връбница ". Стойността на тази поръчка е съвсем 450 000 лева без Данък добавена стойност. Парите още веднъж са обезпечени от налозите на столичани.

Така размерът от действия, които столичната администрация разпорежда на " Чистота Искър ", очевидно пораства, макар че кметът Фандъкова още не е разсеяла подозренията по какъв начин се ръководи това сдружение и не е убедила столичани, че пробойните в него са запушени. Както " Сега " към този момент писа, при приемането на доклада за активността на " Чистота Искър " през 2018 година стана ясно, че предишното му управление е източвало сдружението посредством възлагане на контракти на частни компании без съблюдаване на законовите условия и при подозрения за спор на ползи. Плащано е по неразбираема методика и за действително несвършена работа. Правени са счетоводни операции за прикриване на неприятното финансово положение на " Чистота Искър " и за изкарването му на облага по документи, с цел да може управлението да получи награда. На работа във компанията са назначавани мъртви души и родственици.

Всичко това бе разказано в отчет на столичната администрация, за който медиите не бяха осведомени, само че който бе огласен през юни м.г. от общински съветници от Българска социалистическа партия. От него ставаше ясно, че предната зима снегорини са навъртели 3267 км. за месец в интервал, в който не е валяло сняг. От левицата оповестиха, че в този интервал " Чистота Искър " е пренасочила над 12 млн. лева. (около 97% от дотацията си, получена за почистването на регионите " Красно село ", " Красна поляна " и " Люлин " ), за наем на техника от частната компания " Грийн партнърс " АД. Като нейн краен притежател бе огласен известният предприемач Румен Гайтански, именуван още Вълка.

През юни м.г. кметът Йорданка Фандъкова заяви, че поради направените констатации още напролет предходният шеф на " Чистота Искър " Юлиан Михайлов е заменен и че персонално тя е сезирала прокуратурата за записаните злоупотреби. Кметът разясни, че структурата на ръководство на компанията е заменена и от ЕООД то е преобразувано в акционерно сдружение за да не се ръководи еднолично. В същото време от " Московска " 33 не дадоха съответен отговор на въпроса дали компанията на Гайтански продължава да получава пари от " Чистота Искър ". След това Фандъкова отхвърли повече да дава отговор на въпроси, свързани с сдружението и стартира да препраща питанията към прокуратурата.

Впоследствие ясно се видя, че администрацията се стреми да разпорежда най-различни поръчки на " Чистота Искър ", въпреки те да се намират отвън обсега на активността, за която компанията бе записана - сметосъбиране и сметоизвозване. Както " Сега " писа, през т.г. на сдружението към този момент бе предоставено да извърши ремонта и разширението на бранша с маймуните в софийския Зоопарк на стойност 1,035 млн. лева без Данък добавена стойност. А най-апетитният договор до момента е поръчката за поддържане на паркове, градини и зелени площи към транспортни трасета " на територията на София против 4,2 млн. без Данък добавена стойност. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР