Столична община има амбицията да разшири обхвата на трамвайните линии,

...
Столична община има амбицията да разшири обхвата на трамвайните линии,
Коментари Харесай

София ще разширява трамвайния транспорт

Столична община има упоритостта да разшири обсега на трамвайните линии, защото това е най-екологичният наземен градски превоз. Това разгласи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проведената от КНСБ конференция „ Бъдещето е в публичния превоз “, която се организира в границите на Европейската седмица на подвижността.

По думите й по този начин ще се продължи развиването на публичния превоз като основен приоритет на общината през последните години. През това време за него е направено доста – обновяването на парка от рейсове, тролейбуси и трамваи с нови, съвременни и екологични, разширението на метролиниите, внедряването на нови и по-удобни способи за закупуване на билети и карти, другите форми на достъп до разписанията и тъй наречените

" Това са старания, с които желаеме да накараме хората да слязат от колите си и да се качат в градския превоз ", означи Фандъкова. А и публичният превоз е най-хубавата опция за напредване в огромния град.

Фандъкова ще упорства също по този начин средствата в размер на 40 млн. лева, планувани в актуализацията на държавния бюджет за автобусния превоз, да се разпределят реципрочно.

" В София живеят 1/4 от българите и столичният превоз търпи съществени загуби в резултат на пандемията “, означи в тази връзка Фандъкова. Столичният кмет изрази и учудването си, че в актуализацията на бюджета не са планувани средства за електрически превоз. „ Защо, когато се борим с климатичните промени, няма поддръжка за най-екологичния наземен превоз – електрическия? ", попита тя.

За потребността от сериозна финансова поддръжка в бранша на публичния превоз приказва и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

" КНСБ ще упорства в бюджета за идната година да бъдат планувани средства за компенсиране на загубите, насъбрани от публичния превоз по време на пандемията. Ако би трябвало, това ще стане и наша централна тематика и ще имаме подготвеност за индустриални акции и дейности, с цел да убедим, че този път няма по какъв начин тези насъбрани загуби от над 80 млн. лева да не бъдат обезщетени в незабавен порядък ", уточни Димитров.

" Опитът на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) към КНСБ през годините, и изключително обстановката от последната година и половина, демонстрира ясно, че градският превоз не може да се устоя единствено от продажбата на билети и карти. Качествена и почтена социална услуга не може да бъде предоставена, в случай че тя е оставена да се развива единствено посредством приходите, които идват от нейната цена. Нужни са държавни дотации – и за поддръжка, и за развиване. Тук става дума за социална услуга от общ стопански интерес. Процесите на урбанизация и в България, и в международен мащаб не престават. Населението от ден на ден се насочва да живее и работи – или даже единствено да работи и учи в градовете. Това изисква доста съществено внимание на страната към този толкоз значим транспортен сектор и дълготраен ангажимент за обмисляне и финансиране на неговото развиване ", разяснява ръководителят на транспортните синдикати Екатерина Йорданова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР