Стокхолм и цяла Швеция отбелязват днес една година от атентата

...
Стокхолм и цяла Швеция отбелязват днес една година от атентата
Коментари Харесай

Швеция отбелязва една година от атентата с камион в Стокхолм

Стокхолм и цяла Швеция означават през днешния ден една година от атентата с камион, при който починаха петима души в шведската столица, заяви ДПА. Специална възпоменателна работа за жертвите на атентата бе отслужена през днешния ден в църквата " Адолф Фредрик ". На нея участваха министър председателят Стефан Льовен, членове на държавното управление, партийни водачи, представители на градските управляващи, полицията, епископът на шведската лутеранска черква Антие Якелен, както и крал Карл ХVI Густав и брачната половинка му кралица Силвия. Текстове прочетоха също по този начин имамът на основната стокхолмска джамия и представител на еврейската конгрегация.

 Премиерът на Швеция Стефан Льовен сложи цветя в памет на починалите при атентата Премиерът на Швеция Стефан Льовен сложи цветя в памет на починалите при атентата © Българска телеграфна агенция
Църквата се намира покрай пешеходната зона, където откраднат камион мина през улицата в централен регион, цялостен с магазини, преди да се блъсне в един от тях през април предходната година.

 Камион се вряза в пешеходци в центъра на Стокхолм Камион се вряза в пешеходци в центъра на Стокхолм
Камион се вряза в група хора в центъра на шведската столица Стокхолм. Загиналите са минимум трима, оповестява се и за ранени. Информацията е на локални...

Въздушното пространство над Стокхолм беше затворено през днешния ден. Полицията ускори наличието си. След нападението в града бяха ситуирани бетонни преграждения във формата на лъвове наред с големи бетонни саксии по пешеходната улица " Дротнинггатан ".

След службата Льовен и брачната половинка му се разходиха по " Дротнинггатан " до магазина, където се блъсна камионът и поставиха цветя с картичка с надпис: " Помним ви. " По пътя те се поздравяваха с хората на улицата, в това число 38-годишна жена, която загуби крайници си при нападението.

Светлината е доста по-силна от мрака, сподели пред публицисти Льовен, като добави, че тероризмът в никакъв случай няма да победи. Хората през днешния ден полагаха цветя върху някои от бетонните лъвове, както и на централния площад " Сергелсторг ", където е направена декорация от цветя във формата на сърце.

Льовен би трябвало да приказва и на възпоменателен концерт. 40-годишният Рахмат Акилов от узбекистански генезис, който призна, че е направил атентата предходната година, сега е обвиняем за закононарушения, свързани с тероризма. Той свидетелства, че е желал да накара Швеция да спре поддръжката си за битката против " Ислямска страна " в Сирия. Очаква се делото му в Стокхолм да продължи до началото на май.

Нападението в Стокхолм бе едно от няколкото в Европа от 2016 година насам, при които се употребява автомобил, с който се атакуват жители.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР