Ставрос Карамперидис, лектор по морска икономика в University of Plymouth,

...
Ставрос Карамперидис, лектор по морска икономика в University of Plymouth,
Коментари Харесай

Коментар | Защо са нужни повече плаващи терминали за газ

Ставрос Карамперидис, преподавател по морска стопанска система в University of Plymouth, и Константинос Д. Мелас, откривател по финансиране на веригите за доставки в Университета на Западна Македония, в коментар за The Conversation
Германия и някои други страни в Европейски Съюз бързат да изградят нови плаващи газови терминали на своите пристанища, с цел да могат да се оправят с внезапното понижаване на износа на природен газ по съветските тръби след нашествието в Украйна преди съвсем две години. За да компенсират дефицита, те купуват повече полутечен природен газ (LNG) от други страни, в това число Съединени американски щати и Катар.

Изграждането на спомагателни плаващи терминали е най-бързият метод да се усили потенциала. Те са нужни, с цел да се връща втечнения газ в газообразна форма и да бъде превозен през тръбите, до където е нужно. Вносният потенциал на Европейски Съюз за LNG към този момент беше повишен с близо една четвърт до малко над 200 милиарда куб. м на година от началото на 2022 година и се чака количеството да се повиши с още към 20 милиарда куб. м годишно през зимата, като по-голямата част са добавени в Германия .
Реклама
Целта е да се избегне повтаряне на предходната година, когато скок в търсенето на LNG в Европейски Съюз от 60% докара до повишение на енергийните цени, които доближиха пик от над 10 пъти нормалните си нива. В допълнение имаше претоварване на пристанищата поради множеството превозвачи на полутечен природен газ, което докара до закъснение в разтоварването.
Целта е да се избегне повтаряне на предходната година, когато скок в търсенето на LNG в Европейски Съюз от 60% докара до повишение на енергийните цени.
В отчета си ние изследваме до каква степен тези скупчвания са се отразили на цените на силата. Известно е, че забавянето на пристанищата от всевъзможен вид излизат скъпо - да вземем за пример в Съединени американски щати в интервала май - ноември 2021 година комбинацията от претоварване в пристанищата и неналичието на контейнери понижи износа с 15.7 милиарда $. Когато това стана, фирмите бяха принудени да вдигнат цените на своите артикули, с цел да запазят облагите си.

С танкерите, пренасящи LNG, има спомагателен проблем. Те просто не могат да стоят на пристанището в очакване да разтоварят своето карго, защото поради неустойчивостта на втечнения природен газ за тях е рисково да са на едно место за повече от пет дни . В този миг те или би трябвало да стартират да изпускат газ в атмосферата, или да горят гориво, като се въртят в кръг в морето, до момента в който чакат да пуснат котва. А и двата разновидността костват пари.

Нашето проучване демонстрира по какъв начин скупчванията въздействат на танкерите с LNG в Европейски Съюз през 2022 година Данните ни наблюдават последните пет години и се вижда по какъв начин е имало скок в общото претоварване на пристанищата през 2020 година поради анти-ковид ограниченията. Следва облекчение на обстановката след първата вълна на паднемията, след което още веднъж има претоварване при започване на 2022 година, когато Европейски Съюз стартира да усилва вноса на LNG .
Реклама
За да изчислим по какъв начин задръстването през 2022 година се е отразило на цените на силата, използвахме математически модел, прочут като иконометрия. Той демонстрира, че 10% от енергийната инфлация в Европейски Съюз е била вследствие на претоварването на пристанищата . С други думи - при повишение на междинна цена на газа в Европа от към 20 евро за мегаватчас преди пандемията до над 100 евро за мегаватчас през 2022 година това значи, че към 8 евро се дължат на претоварването .

Така се вижда по какъв начин обстановката, при която разчиташ на милостта на международния LNG пазар, се утежнява от тапите с танкери, породени от неналичието на потенциал за вноса. Като цяло открихме, че увеличение с 10% на времето, с което танкерът се забавя да пусне котва на европейско пристанище, покачва цената на газа с 1% .

Тази зима търсенето на полутечен природен газ в Европейски Съюз се чака да бъде малко по-голямо по отношение на предходната година, даже в случай че предположим, че прогнозите за още една мека зима са правилни. Положителната вест е, че потенциалът за депозиране на газ е на процедура напълнен и спомагателният потенциал за импорт на LNG ще спомогне значително.
Тази зима търсенето на полутечен природен газ в Европейски Съюз се чака да бъде малко по-голямо по отношение на предходната година.
Ако времето е доста по-лошо от предстоящото обаче, търсенето на газ ще бъде доста по-голямо както в Европа, по този начин и в Северна Азия, която е другият главен район, подчинен от огромни количества от LNG. Ако се случи по този начин, закъсненията на пристанищата могат още веднъж да се трансфорат в проблем и евентуално още веднъж да допринесат за скока в цените, както се случи в предишното .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР