„Става дума за заблуждаване на обществеността на европейските държави какъв

...
„Става дума за заблуждаване на обществеността на европейските държави какъв
Коментари Харесай

Димитър Цанчев: Младото поколение в РСМ се възпитава в дух на омраза към България

„ Става дума за заблуждаване на обществеността на европейските страни какъв е казусът. Става дума и за заблуждаване на обществеността в Република Северна Македония за това какъв е казусът. Проблемът сред България и РСМ е напълно явен – РСМ подписва контракти, които явно по-късно няма желание да извършва. “

Този коментар направи в предаването „ Събота 150 “ на БНР Димитър Цанчев, непрекъснат представител на страната ни към Европейския съюз.

„ Нелепото е това, че една страна претендент се пробва да поучава Европейския съюз и да поддържа илюзията у своите жители, че е допустимо да се причисли към Европейски Съюз, без да дава отговор на главните критерии за присъединение и без да се е разделила с идеологическото завещание от времето на комунизма “, акцентира дипломатът.

Цанчев е безапелационен, че няма друга страна, станала член на Европейски Съюз при всички последните талази на разширение през последните 30 години, която изрично да не се е разделила с „ държавотворната си идеология от времето на комунизма “.

Кампанията за лобиране от страна на РСМ не се лимитира в последните седмици или месеци. Тя върви с цялостна мощ, откогато страната стана член на НАТО, означи Цанчев. Тази акция демонстрира недоумение на метода, по който действа Европейски Съюз и на метода, по който се реализира разширението, добави той.

Димитър Цанчев посочи, че е „ безпричинно и наивно “ да се мисли, че посредством външен напън може да бъде изменена позицията на България.

Всички страни членки на Европейски Съюз към този момент са наясно, че България не оспорва суверенитета на Република Северна Македония, нито правото на жителите ѝ да употребяват формалния си език, съобщи Димитър Цанчев.

„ Но България държи на това да се даде опция на жителите на РСМ намерено и свободно да показват своето българско съзнание. “

„ Въз основа на изопачена версия на историята младото потомство в РСМ се възпитава в дух на ненавист против България “, уточни още дипломатът.

Относно алтернативата в този момент да се даде зелена светлина за РСМ против изглаждане на двустранните проблеми в бъдеще Димитър Цанчев разяснява:

„ Не е допустимо България да стартира договаряния за участие с РСМ, преди да е получила надеждни гаранции за това, че българският народен интерес ще бъде непокътнат. “

В продължение на 30 години България праволинейно е правила жестове на благосклонност към Скопие, в това число поддръжката за присъединението ѝ към северно-атлантическия пакт, сподели още Димитър Цанчев. Той оспори като несъстоятелна тезата, че с отлагането на началото на договарянията на РСМ се отваря вратата за външни въздействия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР