Става дума за политика и за оръжие. В американското съзнание

...
Става дума за политика и за оръжие. В американското съзнание
Коментари Харесай

Раница с бронежилетка, прозорец за бягство. Как се променят училищата в САЩ

Става дума за политика и за оръжие. В американското схващане е надълбоко вкоренено убеждението, че всеки има право на персонално оръжие, с което да пази себе си, фамилията и парцела си. Тази опция е закрепена на най-висше законово равнище (Втората корекция в конституцията), а резултатът в всекидневието е извънредно елементарен достъп до огнестрелно оръжие за съвсем всеки.

Затова не е учудващо, че Съединени американски щати са най-въоръжената нация в света, а в тамошния политически живот има партии, подготвени да бранят това право непременно и получаващи огромна част от публичното утвърждение точно на тази основа.

Неизбежно в тази обстановка обаче е да има и различен резултат, надалеч от отбраната на живот, права и парцел. Това са всеобщите стрелби, отнемащи десетки и стотици почтени животи всяка година, в това число в учебни заведения и университети, където жертвите са деца и младежи.

И макар тази уродлива демонстрация на свободата да се има и носи оръжие, обществото като че ли не е готово да се откаже от нея. Затова пък родители и учебни управляващи са принудени да вземат ограничения за отбрана. Те може и да наподобяват неуместни във всяка друга точка на планената, само че в Съединени американски щати се одобряват за нещо обикновено.

Какви са тези ограничения? Те минават през характерно съоръжение на класните стаи, с цел да стигнат даже до училищен раници с вградени бронежилетки, написа CNN.

Как една учебна стая може да бъде направена по-безопасна?

Горчивият опит с нападенията е научил учебните заведения, че евентуалните жертви могат да бъдат избавени, в случай че стрелецът не успее да влезе при тях. При такива стрелби неведнъж става дума за нападатели в неособено съответно психическо положение.

Тези хора просто работят с желанието да убиват и в случай че срещнат затруднение (заключена врата например) просто не престават в търсене на други цели. Ето за какво някои учебни заведения вкарват автоматизирано заключващите се порти. Това са специфични брави, които могат да се отворят единствено от вътрешната страна. Идеята е намиращите се в стаята да бъдат в сигурност, до момента в който полицията дойде и арестува или ликвидира нападателя. Комбинацията със наложителното към този момент видеонаблюдение към коридора дава опция на учителя във всеки миг да вижда какво се случва на открито и да преценя дали да отвори вратата.

Друга известна мярка, наред със заключването, е покриването на прозореца на вратата. Така нападателят не може да види какъв брой хора има в стаята. Скрити по този метод, на тях им остава да чакат.

Бронирани стъкла, устойчиви на изстрели, също е встъпление, което се употребява все по-често. Заедно с това на прозорците могат да се инсталират и щори, още веднъж за прикритие на деца и учители.

Важно е обаче да има вид и за бягство

Затова се оставят така наречен спешни прозорци. Това са крила, които могат да бъдат отворени единствено от вътрешната страна и концепцията им е да дадат опция за бързо евакуиране. Такъв вид усъвършенствания стават изключително настоящи след едно нахлуване в учебно заведение в Охайо през януари 2017 година Около 400 възпитаници съумяват да се спасят през прозорците като просто чупят стъклата. 

Укритие в стаята също е вид за някои учебни заведения

Това е сгъваема структура, инсталирана до дъската. Когато не се употребява, не заема доста място. При потребност обаче в границите на секунди структурата може да бъде разгъната. Тогава се трансформира в скривалище от пода до тавана, а вратата му се заключва от вътрешната страна. Така двайсетина души могат да се спасят, изчаквайки полиция и специфични елементи.

Раница с бронежилетка

Това изборетение също е наложено от потребността за отбрана. Става дума за елементарна на тип ученическа раница, само че малко по-тежка, тъй като съдържа в себе си непробиваеми от патрони железни плочи. Някои модели се оферират единствено с една, а други с две. Вторият вид раница защищава тялото начело и откъм гърба. Предната част на жилетката е в действителност спомагателен джоб в раницата с презрамки. С едно придвижване на ръката той се издърпва от гърба и покрива гърдите и корема. Задната част на тялото е защитена от втората железна плоча, която остава в раницата.

Защитниците на правото да се носи оръжие обичат да повтарят, че не оръжията убиват, а хората. Логиката е, че в случай че един човек е решил да направи нещо неприятно, евентуално ще го направи и с нож, секира или сопа. Това е правилно единствено ненапълно. Има голяма разлика в вредите, които можеш да нанесеш, в случай че си въоржен със сгъваем нож или с автоматизирана карабина и два револвера.

Една от неуместните хрумвания аз справяне с казуса бе да се въоръжат учителите. Засега това не намира задоволително последователи или в случай че ги има, те просто не са учители.

Ясно е, че най-малко в околните години учебните заведения в Съединени американски щати ще продължат да бъдат място, където някой може да бъде убит, а не безвредна среда. Статистиката сочи, че от началото на тази година са регистрирани най-малко 37 сходни набези. Техният брой пораства устойчиво като се изключи пандемичната 2020 година, когато всеобщо се учеше онлайн.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР