Става дума за болестта на Хашимото – автоимунно заболяване на

...
Става дума за болестта на Хашимото – автоимунно заболяване на
Коментари Харесай

Грижете се щитовидната жлеза: Коварната болест Хашимото често протича без симптоми

Става дума за заболяването на Хашимото – автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, характеризиращо се с понижено произвеждане на хормони, които управляват обмяната на веществата и сърдечната периодичност. От него страдат най-често дами на възраст сред 30 до 50 години, само че в последно време заболяването визира все по-често и младежи сред 20 и 30 години. Причините са: изострен или продължителен стрес, тежка бременност, както и други наследствени автоимунни болести като да вземем за пример, диабет и ревматоиден артрит.
СИМПТОМИТЕ НА БОЛЕСТТА СА ВАРИРАТ ОТ УМОРА И НЕОЧАКВАНО ПОКАЧВАНЕ НА ТЕГЛОТО, ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ПОВИШЕНА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ КЪМ СТУДА; МУСКУЛНИ БОЛКИ, СПАЗМИ, СКОВАНОСТ ИЛИ ПОДУВАНЕ НА СТАВИТЕ, БЛЕДА, СУХА КОЖА, ПОДПУХНАЛО ЛИЦЕ, ЗАПЕК, СРАВНИТЕЛНО ТЕЖКИ МЕНСТРУАЛНИ ЦИКЛИ ПРИ ЖЕНИТЕ, ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРОЛ И СТИГАТ ДО ВИДИМО РАЗШИРЕНИЕ/ПОДУВАНЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА, ДЕПРЕСИЯ И ПРОБЛЕМИ С ПАМЕТТА.

Лечението изисква постоянно приемане на синтетичен хормон на щитовидната жлеза под формата на таблетки. По този метод се контролират равнищата на хормоните и метаболизмът се възстановява, което, от своя страна, възстановява и телесното тегло. Продължителността на лекуването се дефинира от резултатите от кръвните проби, които демонстрират количеството на създаваните от жлезата хормони. Последствията от не обръщането на нужното внимание за лекуването на болестта могат да бъдат тежки, тъй че следете непрекъснато дали работи вярно щитовидната ви жлеза!
Храни, които са доста потребни при тиреоидит на Хашимото и се предлагат при диета без глутен са:
Киноа – една от най-важните зърнените култури, най-много поради високото наличие на незаменими аминокиселини, отличния баланс на протеини и неналичието на глутен. Съдържа всички незаменими аминокиселини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали, желязо, калций, магнезий, скорбяла, захари и растителни нишки.

Амарант – прочут още като петльов гребен. Тези семена също съдържат всички незаменими аминокиселини, като преобладаваща в тях е аминокиселината лизин, която има основна роля в регенеративните /възстановителните/ процеси.
Кафяв ориз – една от най-препоръчваните храни като главен източник на въглехидрати при безглутеновото хранене.
Елда – хранителен артикул, които не съдържа глутен.
Тя е доста потребна заради високото си наличие на магнезий, нужен за вярната функционалност на щитовидната жлеза.
Чиа Чиа – растение, познато още от антични времена, като за първи път е култивирано от ацтеките. За храна се употребяват семената.

Плодове и зеленчуци – изключват се единствено тези, които са богати на гоитрогени. Гоитрогените са субстанции, които блокират усвояването на йод, нужен за естественото действие на щитовидната жлеза и синтеза на трийодтиронин/Т3/ и тетрайодтиронин/тироксин, Т4/.
Продукти богати на гоитрогени са: зеле, ряпа, броколи, карфиол, маруля, брюкселско зеле, къдраво зеле, алабаш, репи, просо, спанак, ягоди, праскови, фъстъци, кедрови ядки и соя. Топлинната обработка прави гоитрогените безвредни.
Може ли да се употребява кафе? Не се предлага. Добре е да се понижи количеството на одобряваното кафе или да се спре. Кофеинът подтиква отделянето на огромни количества кортизол – хормон на надбъбречната жлеза, който при по-високи равнища потиска функционалността на щитовидната жлеза и води до понижаване равнището на тироксина и трийодтиронина. Освен това, когато кафето е признато незабавно след приема на Л-тироксина /хормонозаместващ медикамент за лекуване на хипотиреоидизъм, то пречи на абсорбцията на лекарството.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР