Двама души са приети в тежко състояние в инфекциозната клиника

...
Двама души са приети в тежко състояние в инфекциозната клиника
Коментари Харесай

Двама са в тежко състояние след ухапване от кърлежи в Пловдив

Двама души са признати в тежко положение в инфекциозната клиника в Пловдив, откакто са били ухапани от кърлеж. Това са първите случаи за тази година след стоплянето на времето. 

С покачването на температурите се усилва и броят на ухапаните от кърлежи хора. Основният риск е заразяване с Лаймска болест. За първите четири месеца записаните пациенти са 25 в цялата страна. За същия интервал година по-рано те са били едвам 12. Общините у нас към този момент се борят с вредителите посредством препарати, с които се обработват тревните площи, заяви NOVA.

Донка Колева лежи в инфекциозната клиника на Университетската болница „ Свети Георги “ в Пловдив с Марсилска тресчица. Постъпила няколко дни след ухапването с висока температура, мускулни болки и обрив.

„ Вкъщи като чистих трева, не можах да виждам. Кърлежът се залепи под мишницата ми ", споделя Донка. 

Освен Донка, в клиниката се намира още един мъж, постъпил с Лаймска болест. Той е гражданин на Хасково и е бил превозен с кола за спешна помощ до Пловдив.

„ Ухапаните са в приемливо към положително положение, изключително пациентката с Марсилска тресчица. Престоят е към 7 дни. Започнало е лекуване “, съобщи доцент Улиана Бойкинова, шеф на Клиниката по инфекциозни заболявания към УМБАЛ „ Св. Георги “.

Лаймската болест протича в няколко етапи като предизвиква увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система. Характерен е кожният обрив. Лекарите предизвестяват туристите да внимават при излет в планината.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР