Три пациентски организации са признати днес от Министерския съвет за

...
Три пациентски организации са признати днес от Министерския съвет за
Коментари Харесай

Три пациентски организации признати за национално представителни

Три пациентски организации са приети през днешния ден от Министерския съвет за национално представителни, излиза наяве от известие на държавната пресслужба. Това са Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), Сдружение „ Център за психически проучвания “ и Българската асоциация за невромускулни болести.

И трите организации са приети за национално представителни за период от четири години.

АРДЕ реализира активност в социална изгода, като спомага за общественото приобщаване на децата, младежите и възрастните, страдащи от епилепсия и за подобряването на техните условия на живот. Организацията обезпечава поддръжка на хора, които са били обект на дискриминация заради болестта епилепсия или други болести и подкрепя страдащите от епилепсия и техните фамилии.

Центърът за психически проучвания реализира активност в социална изгода посредством обществено приобщаване на лица със характерни благоприятни условия, подкрепя обществено слабите, хората с увреждания и лица от нуждаещи се групи; прави разбори, изследвания и мнения по въпроси засягащи правата на хората с увреждания на районно, национално и интернационално ниво. Оказва подпомагане за недопускане на дискриминационни практики в процеса на социализацията на хората с увреждания.

Българската асоциация за невромускулни болести пък реализира активност в социална изгода като доброволна и самостоятелна организация, призвана да отговори на потребностите на болните от невромускулни болести. Акцент в активността на Сдружението е подобряването на метода на живот и общественото включване на хората с увреждания в България посредством действия за сложно решение на проблемите на болните с невромускулни болести и техните фамилии.

С друго свое решение пък Министерският съвет утвърди план на двугодишно съглашение за съдействие на Министерство на здравеопазването с Регионалния офис за Европа на СЗО за интервала 2024 – 2025 година

Общият бюджет на Споразумението възлиза на USD 200 000. Средствата са отпуснати от СЗО и са разпределени за съдействието на Регионалния офис с България.

В плана, съгласно националния подтекст, са избрани предпочитаните области за съдействие, измежду които универсално здравно покритие за всички; по-добре предпазени хора при изключителни здравни ситуации; повече хора в положително здраве и благосъстояние; по-ефективна и ефикасна СЗО, предоставяща по-добра поддръжка на страните.

Планираните действия със СЗО са функционалност от политиките на организацията в световен и районен проект и приложението им на национално ниво е в сходство с националните здравни цели на България.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР