До 500 украински жертви на сексуално насилие, свързано с конфликта,

...
До 500 украински жертви на сексуално насилие, свързано с конфликта,
Коментари Харесай

Свободна съм от година и още не мога да спя. Започват да изплащ...

До 500 украински жертви на полово принуждение, обвързвано с спора, са разпознати и получават краткотрайни компенсации тази година, в това число финансова, здравна и психическа помощ, съобщи The Guardian.

Зеленска съобщи: " Обезщетенията за жертвите на груби нарушавания на правата на индивида, в това число жертвите на полово принуждение, обвързвано с спорове, не се свеждат единствено до икономическа поддръжка. Това е значима стъпка към възобновяване на справедливостта.

 

" И тази правдивост е нужна освен в Украйна ", сподели тя. " Справедливостта за украинските жертви на принуждение в този момент е огледало за самия свят ".

 

Според Глобалния фонд за оживели, който управлява плана с Украйна, употребявайки средства от държавните управления донори, това ще бъде първият случай, в който на оживели по време на деен спор се присъждат компенсации.

 

" Рехабилитацията и компенсацията са детайл от компенсациите, само че това, което оживелите намират за доста значимо, е признанието ", съобщи Естер Дингеманс, шеф на фонда, който беше основан през 2019 година от носителите на Нобелова премия за мир доктор Денис Муквеге и Надя Мурад, с цел да помогне на оживелите от полово принуждение, обвързвано с спорове, да получат достъп до компенсации.

 

" Схемата за обезщетение е удостоверение, че случилото се с тях е публично прието. Това е и обръщение към по-широката общественост ", добавя Дингеманс.

Общият брой на украинците, потърпевши от полово принуждение, породено от съветските сили, е незнаен, защото множеството оживели не оповестяват за закононарушенията. Глобалният фонд за оживели счита, че те са хиляди.

 

Прамила Патън, специфичният представител на Организация на обединените нации по въпросите на половото принуждение в спорове, упрекна Русия, че употребява изнасилването като " военна тактика ", като цитира случаи на бойци, " оборудвани с виагра ".

 

Людмила Хюсеинова е една от осемте украински цивилни, освободени в границите на първата замяна на напълно женски пленници с Русия дружно със 100 украински бойци през октомври 2022 година Тя беше прекарала три години в затвор от сепаратистките сили в източната провинция Донецк.

 

" Свободна съм от повече от година и към момента не мога да дремя нощем ", сподели тя. " Събуждам се с чувството за отвратителния метод, по който ме допираха ".

" За страдание към момента има доста случаи на обвинявания в жертви, изключително в по-малките селски общности. Когато ме освободиха, даже нямахме схващане за това какво е полово принуждение, обвързвано с спорове ".

 

Когато през 2014 година сепаратистките сили окупират родния ѝ град Новоазовск в Донецка област, Хюсеинова се включва в подпомагането на осиротели деца на фронтовата линия, като събира дарения от цяла Украйна. Но поради книгите на украински език, които дава на децата, тя е арестувана.

 

" В продължение на три години и 13 дни бях държана в претъпкана клетка ", споделя тя. " Не виждах небето, а въздухът беше натежал от цигарен пушек ".

 

" Когато ме освободиха, трябваше още веднъж да се науча да употребявам краката си и да вдишвам с целия си гръден панер ".

 

След освобождението ѝ я водят във военна болница в Днепър, само че личният състав там не е в положение да се оправи вярно с човек, претърпял полово мъчение.

 

" Болницата беше претъпкана и с незадоволително личен състав ", споделя Хюсеинова. " Изобщо не упреквам лекарите там, само че те не бяха готови да се оправят с човек като мен.

 

" Те не знаеха по какъв начин да подходят или да приказват с мен, което в дълготраен проект аргументи повече психически вреди ".

 

Именно този опит подтиква Хюсеинова да работи с Глобалния фонд за оживели и да стане покровител на оживелите и други дами, които към момента са в пандиза. Тя се надява, че жертвите на полово принуждение в този момент ще бъдат заобиколени от поддръжката и разбирането, до които тя не е имала достъп.

 

" Оцелелите напущат ареста с нищо ", споделя тя. " Те нямат облекла, нямат дом, нямат общественост. Често цялото им имущество е оставено в окупираните територии и не могат да си намерят работа, защото всичките им документи са вкъщи ".

 

" Обезщетенията могат да оказват помощ, само че те би трябвало да включват цялостна поддръжка за физическото и психическото здраве. Жените би трябвало да имат достъп до психолог - освен за няколко сесии, а толкоз дълго, колкото им е належащо. Травмата от половото принуждение не изчезва ".

Дингеманс съобщи, че украинското гражданско общество и държавното управление са съумели да се оправят дейно със стигмата, обвързвана с оживелите, като уточни дейното покровителство на Зеленска по този въпрос, както и новите закони, които си проправят път през Народното събрание. Ако бъдат признати, законите ще дефинират обвързваното с спорове полово принуждение като настрана закононарушение и ще основат народен указател за вписване на случаите.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР