Вчера в галерия “Мисията към Държавния културен институт към министъра

...
Вчера в галерия “Мисията към Държавния културен институт към министъра
Коментари Харесай

Кримскотатарският майстор грънчар Рустем Скибин пред ФрогНюз: Вра...

Вчера в изложба “Мисията ” към Държавния културен институт към министъра на външните работи на България бе открита галерия на кримско-татарския занаятчия грънчар Рустем Скибин. Творбите му са обединени под името “Qalqan/Щит ”.

Изложбата има две елементи - експозиция от керамични пана и серия от осведомителни плакати “Крим и кримските татари ”. “Qalqan/Щит ” ще остане в изложба “Мисията ” на улица “Алфред Нобел ” 2 в София до 17 май. 

.

Художественият план се осъществя от Посолството на Украйна в Република България, Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България, Меджлиса на кримскотатарския народ, Неправителствени организации “Ел Чебиер ”, Лвивския музей за история на религията и Обединената самодейност " Кримски фронт ".

Рустем Скибин е роден в Самарканд, през 1996 година, приключва Самаркандското учебно заведение по изкуства и се завръща в Крим след руската депортация на кримските татари. Започва активността си по проучване, възобновление и развиване на античните кримскотатарски занаяти, по-специално на керамиката, с потреблението на старинните кримскотатарски орнаменти. В началото на съветската окупация на Крим се реалокира в Киев, от този момент оглавява киевския клон на основаното в Крим съдружие “Ел Чебиер ”.

.

“Скоро означаваме една доста значима и тежка годишнина - на 18 май през 1944 година по заповед на Сталин всички кримски татари са депортирани от Крим. Почти половината от тях умират по пътя или през първите години от живота си в заточение. Това е едно от най-тежките закононарушения на 20. век - насилственото депортиране на кримските татари. Това е геноцид. Съвременна Русия, която сама се назова правоприемник на тоталитарния режим на Съюз на съветските социалистически републики, повтори неговите дейности в Крим през 2014 година. Повтори го и осем години по-късно и в Донбас, и в Донецк, и в Мариупол, и в Херсон ”, уточни при представянето на изложбата посланикът на Украйна у нас Н. Пр. Олеся Илашчук.

След представянето на изложбата “Qalqan/Щит ” ФрогНюз разговаряхме с създателя Рустем Скибин:

Наричате изложбата “Щит ” - за какво носи това име?

 

Това е знак с бездънен смисъл, ориентиран към отбраната на индивида. С началото на войната всички изпитахме потребност от отбрана. Ние, като актьори, с инструментите на нашето изкуство пазиме нашата просвета. Врагът желае да ни унищожи освен физически, само че да унищожи нашата памет и нашата просвета. 

Усещате ли, че това, което казвате през изкуството и културата, е чуто?

 

Да, несъмнено. Това е най-въздействащият инструмент за всички.

Какво е най-важно да знаем, когато приказваме за Вашата просвета - на кримските татари?

 

Кримскотатарската просвета е освен кримскотатарско завещание, само че и международно завещание. Държавата, която е съществувала в продължение на 600 години, е имала дипломатически връзки с всички европейски страни. Тя загуби територията и хората си с депортациите, с анексията. Такова нещо не може да става през 21 век. Ние се стремим към независимост, към всемирен полезности, към мир, към това да живеем  родината си.

Може ли да кажем, че през изкуството търсите правдивост?

 

Това е приносът на хората, които основават този свят - приказват посредством обич, съгласие, положителното в връзките един към различен.

Какво виждаме в самата галерия?

 

Това са щитове - така наречен калкани. Един от детайлите на въоръжението на войните, който служи за отбрана. На тях са изобразени орнаменти, които показват тази просвета, образувана в Кримското ханство в течение на 600 години. Продължаваме традициите на тази орнаментика и усещаме, че продължавайки традицията, ние съществуваме.

.

 

Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР