Статусът на ЮНЕСКО за световно наследство се дава на културно

...
Статусът на ЮНЕСКО за световно наследство се дава на културно
Коментари Харесай

Британският Индипендънт вкара Пирин и Банско в топ места за посещение


Статусът на ЮНЕСКО за международно завещание се дава на културно и исторически значими места по света. И на удивителни естествени обекти.

Британският в. „ Индипендънт” показва 10 от най-красивите места в света, които са под егидата на международната организация.

Сред тях има и българско присъединяване.

Вижте ги:

Тадж Махал, Индия



Направен през 1632 година от Шах Джахан като гробница за обичаната му брачна половинка Мумтаз Махал, Тадж Махал се счита за един от най-големите международни образци на мюсюлманско изкуство и архитектура. Мащабът на гробницата е толкоз огромен и вниманието към детайлите е толкоз точно, че по-високите надписи са малко по-големи от тези по-долу, с цел да наподобяват еднообразно, когато се гледат изпод.

Големият бариерен риф, Австралия



Разпростирайки се на 1430 благи, Големият бариерен риф е най-голямата система коралови рифове в света. Състои се от 2 900 обособени рифа, обгръща 133 000 кв. благи и е дом на над 1500 типа риби и 5000 типа мекотели. Става обект от международното завещание на ЮНЕСКО през 1981 година и в този момент е още по-достъпен: Гугъл започва своята функционалност за подводен аспект през 2014 година

Стоунхендж, Англия



Смятан на възраст сред 5000 и 4000 години, Стоунхендж притегля повече от 1,5 милиона гости годишно. Начинът, по който е изработен, към момента е в развой на обсъждане: теориите за това по какъв начин 25 тона камъни са били превозени до зоната от кариера, за която се счита, че е била на 25 благи, варират от свръхестествена интервенция до потребление на шейни, намазани с скотски мазнини.

Национален парк Плитвишки езера, Хърватия



Националният парк Плитвишки езера обгръща 300 кв. километра хърватска гора и прикрива 16 тюркоазени езера, свързани от редица водопади. С повече от 1 милион годишни гости, езерата са едни от най-известните естествени забележителности на Хърватия.

Ангкор Ват, Камбоджа



Един от най-големите религиозни монументи в света, храмът Ангкор Ват в северната част на Камбоджа е значим будистки обект за поклонение и икона за самата страна - даже се появява на флага на страната. Открит от френския откривател Анри Мухо в средата на 19-ти век, Ангкор Ват се вижда най-добре при изгрев слънце... просто се пазете от тълпата.

Национален парк Пирин, България



Националният парк "Пирин " е дом на 70 ледникови езера, формирани по време на последния ледников интервал и гори от антични дървета, най-старото от които се счита на 1350 години. Покривайки повърхност от 105 кв. благи, неповторимото местонахождение на парка му разрешава да се трансформира в екологично леговище и е дом на близо три дузини ендемични типове, които не се срещат на никое място другаде на земята. Паркът включва и Банско, най-големият ски курорт в България, който предлага някои от най-евтините ски-писти в Европа.

Мон Сен Мишел, Франция



Построен на остров на 1 километър от континентална Нормандия, община Мон Сен Мишел в Северозападна Франция е била налична единствено при отлив, до момента в който през 1879 година е издигнат мост. Замъкът е употребен за фотосите на мощно укрепения град Минас Тирит във кино лентата Властелинът на пръстените: Завръщането на краля.

Национален парк Улуру, Австралия



Национален парк Улуру е дом на античния натурален монолит Улуру, прочут още като скалата на Айерс, който се издига от пустинята на северната територия на Австралия. Почитан от локалните хора от Агангу поради духовното си значение, Улуру е предмет на несъгласия в Австралия по отношение на това дали изкачването на върха би трябвало да бъде неразрешено. Поради тези и други съображения, в това число сигурността на посетителите и ерозията на паметника, изкачването на Улуру ще бъде неразрешено от октомври 2019 година.

Стара Хавана, Куба



Основан от испански колонисти през 1519 година, историческият център на Хавана служи като основна спирка за испанските кораби по маршрута от Южна Америка до Испания. С към 100 000 поданици, Старата Хавана е един от най-добре непокътнатите образци на испанската колониална архитектура в Америка.

Паркове Скалисти планини, Канада



Канадските Скалисти планини включват 7 национални парка и оферират едни от най-зашеметяващите пейзажи в Канада. Те съдържат вкаменелости на възраст над 540 милиона години. Освен това са чудесни за зимни спортове. /economic.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР