Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до

...
Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до
Коментари Харесай

Българският стартъп, който задвижва технологиите в KPMG

Статията е част от класацията на " Капитал ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. С съвсем 50 млн. лева доходи софийската компания още мисли като стартъп. Планът е тази година приходите да скочат до 60 млн. лева, което е растеж четири пъти за пет години. Със своите 500 чиновници сдружението десетилетие след старта му основава от София програмен продукт освен за KPMG фирмите, само че и за техните крайни клиенти. Статията е част от класацията на " Капитал ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. С съвсем 50 млн. лева доходи софийската компания още мисли като стартъп. Планът е тази година приходите да скочат до 60 млн. лева, което е растеж четири пъти за пет години. Със своите 500 чиновници сдружението десетилетие след старта му основава от София програмен продукт освен за KPMG фирмите, само че и за техните крайни клиенти.
Историята на KPMG IT Service стартира като роман за стартъп, който преди десетилетие се пробва да наложи новаторски (за тогава) облачни услуги в закостенял пазар като Германия. И значително, въпреки за 2022 година българското сдружение " КПМГ ИТ сървис " да регистрира 49.3 млн. лева доходи, компанията към момента мисли като стартъп. Ръстът на приходите също подхожда повече на стартъп, в сравнение с огромна компания - 36% на годишна база и упования за най-малко 60 млн. лева доходи през тази 2023 година

Този растеж наподобява още по-внушителен, в случай че се прегледа няколко години обратно. Само пет години по-рано, през 2018 година, приходите на сдружението са 15.5 млн. лева С други думи, в случай че задачата за 2023 година бъде изпълнена, компанията ще е пораснала четирикратно в границите на пет години.
Реклама
" Ние в никакъв случай не сме се чувствали като огромната корпорация, ние се усещаме като софтуерна компания, част от световна консултантска група ", споделя Светослав Спасов, изпълнителен шеф на KPMG IT Service, която е благосъстоятелност на поделение на немския клон на KPMG.

Заедно с приходите порастват и заетите места. В края на 2021 година наетите са 305, в края на 2022 година - 370, а когато " Капитал " се среща със Спасов през юни, те към този момент са над 500.

Облачният сътрудник, който стана KPMG Историята на днешното българско сдружение стартира през 2013 година, когато Спасов съосновава записания в Германия стартъп CloudPartner.de, дружно с Маркус Кремпкес, Джулиън Ардисон, Тим Шуете и Ивайло Славов (по-известен като съосновател и до неотдавна изпълнителен шеф на " Булпрос ", през днешния ден DIGITALL). Юридически компанията е немска, само че главният екип е в България. Както проличава и от името, компанията се занимава с облачни услуги в Германия - пазар, който към оня миг е относително затворен за сходен тип софтуерни решения. Причината е, че немското законодателство изисква данните на жителите и локалните компании да се съхраняват вътре в Германия, а огромните американски компании, които през днешния ден преобладават сегмента, към момента нямат центрове за данни там.

" Сега това звучи необичайно, само че тогава огромните IT компании нямаха центрове за данни в Германия. В рамките на по-малко от една година ние имахме платформа и център за данни и края на 2013 година към този момент бяхме оперативни ", споделя Спасов. Продуктът на компанията е облачна платформа, която се продава без брандировка - последната идва от самия клиент, който може да я продава на своите лични клиенти като своя.
Реклама
В средата на 2014 година се появява KPMG - само че не като покупател, а като клиент, който желае да употребява облачната платформа. Едва след девет месеца като клиент компанията към този момент желае да придобие CloudPartner.de - продукта дружно с целия екип, против неупомената сума. Според Спасов решението е било изненадващо, тъй като KPMG даже не е била най-големият клиент на стартъпа, а и одиторският колос не е попадал в целевата група - ползата на CloudPartner.de е бил ориентиран главно към дребни и междинни компании.

Тук е нужно значимо конкретизиране - KPMG не е една компания, а мрежа от компании. Във всяка обособена страна има настрана сдружение на KPMG, което се занимава с финансов одит, данъчни и консултантски услуги. KPMG има представителства в 145 страни, като българската KPMG IT Service е благосъстоятелност на немския клон на KPMG. Над всички тях е KPMG International, която държи правата на марката и постанова световни стандарти. С други думи, KPMG работи значително като франчайз.

Спасов споделя, че в началото подразделението се е развивало бързо, тъй като е било самодейно. Това, гарнирано с големите благоприятни условия за облачна миграция и разработка на софтуерни артикули вътре в самата KPMG, дава опция за бърз напредък в границите на малко време. " Когато станахме част от KPMG групата, мирогледът ни беше много стеснен и от горната страна на това не знаехме съвсем нищо за цялата световна организация. След това започнахме да виждаме дребни благоприятни условия за усъвършенстване - по какъв начин да пренапишем системата за ръководство на запаси, по какъв начин да пренапишем системата за ръководство на планове. След първите няколко триумфа започнаха да се свързват с нас сътрудници от немската организация, които желаеха помощ да вземем за пример по план за оценка на финансови деривативи. Получи се лавинен резултат ", споделя Спасов.

Малко по-късно стартира търсене и от страна на други KPMG компании като клоновете във Англия и Испания. Малко по малко потеглят и стратегии за разработка на цифрови принадлежности, които да оказват помощ за класическите браншове на KPMG, като одит и услуги по данъчна оптимизация. Всички те задвижват растежа на българското сдружение, както и на другите цифрови центрове на KPMG по света.
Автор: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР