Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до

...
Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до
Коментари Харесай

Топ 20 на най-големите холдинги в България: След възстановяването - силен скок

Статията е част от класацията на " Капитал ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Приходите на най-големите групи не престават да порастват, и то с още по-големи темпове. Турбулентната година и енергийната рецесия неизбежно са повлияли върху маржовете на облага при някои групи. Инфлацията е измежду факторите, които са помогнали за растежа, както и нарасналото търсене.
Когато преди години приходите на една компания преминеха 1 милиарда лева, това си беше същинско събитие. Днес освен че не се броят на пръсти, а се появяват от ден на ден, други пък катерят нови върхове. Миналата година е следващо доказателство за това, като макар енергийната рецесия, политическата неустойчивост и края на евтините пари в световен мащаб тя се оказва следващата добра за локалния корпоративен бранш.

Така, в случай че 2021 беше година на възобновяване след коронавирус рецесията, 2022 е на затвърждаването му. Това е очевидно от класацията на най-големите холдингови сдружения в България.
Реклама
Приходите и облагите нарастват внезапно, движени от растежа на потреблението и цените на крайната продукция. Най-видимо резултатите от това се виждат при фирмите от енергийния бранш, земеделието и горивата. В по-леката промишленост, строителството и услугите като фармация и логистика обаче растежите са по-скромни и са под междинните, като при някои от тези компании има и спад в облагите.

Общо приходите на 20-те най-големи холдинга са нарастнали с близо 70% до над 40 милиарда лева, а облагите им съвсем се удвояват. За първи път няма сдружение на загуба в подреждането. Енергийна ракета Поскъпването на тока и газа през предходната година се придвижи в приходите на енергийните сдружения в страната, където най-големите представители са благосъстоятелност на страната, консолидирани в " Български енергиен холдинг ". Той ръководи най-големите компании от държавната енергетика - АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", НЕК, " Булгаргаз ", " Мини Марица-изток ", ЕСО и " Булгартрансгаз " - с максимален принос в резултатите му е атомната електроцентрала. Реално при нея разноските за произвеждане се качиха с минимум, което щеше да й разреши да работи на голям марж и да реализира рекордна облага. Това обаче не се случи, защото от 6 милиарда продажби над 3 милиарда отидоха за компенсиране на скъпия ток за бизнеса, с което крайният й финансов резултат се свива до 730 млн. лева Ако тези разноски не бяха направени, сдружението щеше да регистрира над 4 милиарда лв. облага. С огромен принос в приходите е и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", като той е повече в облагата. От останалите компании най-зле се показва " Булгаргаз ", който е на загуба.

През лятото " Капитал " писа и за. Целта беше тя да не се преведе в държавния бюджет, както изиска финансовият министър Асен Василев, с цел да свие недостига в бюджета до 3%. На самостоятелна основа БЕХ имаше 1.6 милиарда лева в предварителния доклад, само че в окончателния тя падна до 600 млн. лева поради направени обезценки по вземания от " Булгаргаз ". Парите действително са си в енергийния холдинг, който разполага с към 2.6 милиарда лева кеш.
Реклама
От енергетика мощно печели и " Еврохолд България ", който през 2021 година купи активите на чешката CEZ в България, през днешния ден ребрандирани под името " Електрохолд ". Миналата година действително е първата цяла, в която активността им се консолидира в доклада на " Еврохолд България ". Останалите му водещи посоки са обезпечаване и продажба с лизинг на коли. Именно по линия на застраховането обаче компанията понесе мощен удар, откакто й беше лишен лицензът за активност в Румъния. От това холдингът търпи загуба на доходи за над милиард лв., което ще се отрази в доклада за тази година. Зърнени пристанища за милиони С над 70% напредък на приходите третото място в класацията резервира " Билдком " - компанията, която е притежател на производителя на слънчогледово масло " Олива ". Именно олиото беше водещо заглавие няколко месеца през предходната година поради мощното му повишаване, разследване от войната в Украйна. Това се е пренесло и в резултатите на групата на " Билдком ", която в допълнение подвига оборот и от високата цена на зърното, което изнася. Приходите на консолидирано равнище непосредствено прескачат кота 2 милиарда и към този момент са твърдо над 3 милиарда лева Печалбата пък е над 200 млн. лева - втора по величина в подреждането и една от най-високите в корпоративния бранш въобще. Заради разгръщане на бизнеса с търговията със зърно компанията стартира и, като половината сума е обезпечена от Европейската капиталова банка

От положителната обстановка на пазара на зърно се е възползвал общественият " Агрия груп холдинг ". Тук с едно конкретизиране - войната в Украйна донесе мощно покачване в цените, като огромна част от българските производители се надяваха зърното да продължи да нараства. Това обаче не се случи и доста от локалните " зърнари " започнаха да желаят помощ от страната и да излизат на митинги с искане за възбрана на вноса от Украйна и за компенсиране на загуби от задържане и залежаване на продукцията. Онези обаче като " Агрия ", които са съумели да продадат продукцията си на добра цена, са обрали плодовете на това решение. От облагата ще се възползват и акционерите на компанията - те към този момент взеха решение да се разпредели дял по 1 лева на акция, или общо 6.8 млн. лева Макар да наподобява непретенциозен на фона на облагата, ходът е логически на фона на капиталовата стратегия на компанията, която изисква и лични средства. Подобно на " Билдком ", с цел да поддържа активността си,. Разрешителното за строителството към този момент е обещано, а инвестицията се прави оценка на 45 млн. евро.

Вечно здраве Три са представителите на фарма бизнеса при най-големите холдинги, като с най-голям оборот е " Софарма груп " - повишен с минималния 1%. Печалбата на компанията понижава, като в отчета за активността това е обяснено с еднократен резултат от предходния интервал, обвързван с придобиване и освобождение от дъщерни сдружения. Което е повишило базата за съпоставяне. От началото на годината общите доходи на " Софарма " нарастват с 32%, което се дължи напълно на външните пазари, до момента в който на вътрешния има спад.

В сходен тренд е и " Хювепроджект " - компанията, която сплотява сдруженията под шапката на " Хювефарма " на братя Домусчиеви. Те създават медикаменти за филантропичната и ветеринарната медицина. От групата показват измежду най-големите опасности войната в Украйна, въпреки тя да не е оказала значително влияние върху активността, защото има незначителни експозиции там. Косвеният резултат върху цените на силата, суровините и съмненията върху валутните придвижвания са били причина за стесняване в нормата на облагата. За да минимализират тези резултати, от групата са минали към различни източници на сила, както и са нараснали цените.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР