Статистиките за различните форми на зависимост сред младите хора в

...
Статистиките за различните форми на зависимост сред младите хора в
Коментари Харесай

Антония Янакиева, психолог: Интернет създаде нови форми на зависимост

Статистиките за другите форми на взаимозависимост измежду младежите в модерния свят са извънредно отрицателни. Тъкмо тъй като са млади, неопитни и импулсивни, хората във възрастовата група 15-34 година са и измежду най-податливите на разнообразни зависимости - диети, алкохол, тютюнопушене, опиати, секти, психорелигии, електронни и видеоигри, компютри, хазарт, привързаност към извършване на покупки, гледане на телевизия и даже вървене по врачки. Влияние оказват и обществената среда, психически фактори, генетична предразположеност.

Как могат да се избегнат другите зависимости и каква е предварителната защита за към този момент пристрастените? Това са едни от задачите на плана “100% ти ”, в който са поканени за мнения и изявленията психолози, психиатри и лекари, които ще показват статистики, практики и персонален опит за попречване на зависимости.

Проектът се извършва с финансовата поддръжка на Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10 от Закона за
хазарта за 2018 година по контракт №25-00-3/19.04.2018.

Подобни проблеми изискват смяна в

мисленето, навиците, държанието, средата

Изграждането на цялостната персона на човек минава през няколко стадия и рецесии. Идентичността е път през рецесия и се приема за обикновено човек да се построява непрекъснато, преодолявайки всички бариери в живота си. Някои съумяват с това, други обаче - не.

През интервала на пубертета юношата се сблъсква с доста нови обществени условия и функции, усвояването на които са значими за развиването на душeвността. Колкото и да желаят да са самостоятелни, в този интервал подрастващите са подвластни на груповия напън и условията на фамилията. Това може да докара до приемане на ПАВ (психоактивни вещества) като метод да бъдат видяни и признати. Така младежът елементарно може да попадне в клопката на зависимостите - посредством приложимост на марихуана, за която интензивно измежду подрастващите върви митът, че е безвредна и дори потребна, посредством тютюнопушене и алкохол и други

Експериментиращото държание също е причина юношите да търсят нови положения посредством ПАВ. В сленга им те имат положителен ореол - вдигащи, свалящи, вълшебен. Парти дрогите са за въодушевление и в жаргона те са парадайс, шампанско, космос, бонбони, сладко за носа, ягоди. С успокояващата дрога се преодолява възприятието за боязън, а хероинът - едно от най-пристрастяващите субстанции, потиска нервната система.

В тази възраст рискът да се стартира интензивно тютюнопушене и банкет на алкохол също е висок, а действителността демонстрира, че първата им консумация е все по-рано. Вещества като лакове, бои, гориво за запалки, хелий, употребявани погрешно като инхаланти, също могат да провокират сериозна психическа взаимозависимост. Пресен е казусът, в който полицията в Златоград стартира инспекция за продажба на балони, цялостни с божествен газ, в първия образователен ден.

Една от модерните зависимости измежду младите пък е култът към красивото тяло. Под термина “орторексия ”, в последно време се приказва за така наречен здравословно хранене. Това визира и хората в по-зряла възраст. Тук седи митът за безконечната младост, който модерното общество безусловно се е вманиачило. Употребата на стероиди също е проблем. Случаите на експанзия се покачват, тъй като тези вешества са хормонни вещества, нарушаващи салдото на тялото.

Интернет е още една форма на взаимозависимост. Юношите са доста дейни в обществените мрежи. Човекът става “фабинг ” - съвременна дума, обозначаваща хората, които непрекъснато ровят в мобилния си телефон. И към този момент има дума за тази взаимозависимост - “номофобия ” - боязън да не останете без достъп до телефона си.

Компютърната взаимозависимост е тип бягство от действителността. С нея може да се търси метод за намиране на личната “идентичност ”, както и за основаване на успореден съвършен Аз-образ. Тя обаче крие риск човек да потъне в непозната еднаквост и в никакъв случай да не се интегрира със самия себе си.

Работата ми с младежи демонстрира, че дидактичният метод, поученията и директивите не правят работа в предварителната защита. Тя е заложена в по-предните стадии на развиване, когато детето би трябвало да премине през рецесиите на съответната възраст, само че с изключителната поддръжка на фамилията си. За да се избяга от зависимостта, е нужна смяна на доста фактори – мислене, привички, държание, среда, връзки, и това лишава доста време. /24chasa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР