Стартъпите в недвижимите имоти в България продължават да развиват бизнеса

...
Стартъпите в недвижимите имоти в България продължават да развиват бизнеса
Коментари Харесай

Стартъпите при имотите се тревожат главно за търсенето

Стартъпите в недвижимите парцели в България не престават да развиват бизнеса и продуктите си, макар коронакризата. Над три четвърти от тях съумяват да запазят и екипите си. Това демонстрира изследване, извършено от PropTech Bulgaria сред 2 и 10 април измежду 13 български proptech компании, които са към една трета от следените от организацията.

" За 38.5% от българските proptech решения рецесията не е намалила търсенето на услугите, а при част от компании то даже сензитивно се е повишило. От интервюираните 76.9% към този момент преструктурират бизнеса си, което е белег за изключителна еластичност. С буфер от кеш за интервал сред три месеца и година разполгат 84.7% от фирмите, като при близо 54% той е над шест месеца. За съпоставяне 73% от софтуерните компании в Холандия са с кеш буфер единствено за шест месеца ", разяснява Силвия Павлова, създател на PropTech Bulgaria.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Търсенето - грижа номер 1

Основните терзания на стартъпите при недвижимите парцели в сегашната обстановка са свързани с по-ниското търсене на услугите им от клиентите (61.5%) и с обстоятелството, че интернационалните срещи и контакти са затруднени (46.2%). На трети проект са паниките от загуба на клиенти и бизнес и от закъснения в заплащанията (38.5%). Следват терзанията от затруднено външно финансиране (30.8%). Най-голяма е увереността в личния състав, в сътрудниците и доставчиците (само по 15.4% имат терзания в тези отношения).

За съпоставяне tech фирмите в Холандия също дефинират като съществена отрицателна последица от корона рецесията по-ниско търсене от нови клиенти (29%), следвано от затрудненото външно финансиране (27%) и загубата на част от клиентите/бизнеса (26%), съгласно резултати от изследване през март. Сходни резултати дава и изследване на UK PropTech Association (UKPA) от началото на април. За proptech фирмите във Англия най-големите провокации са свитите доходи и намаленото търсене на услугата им.

Работа с обичайни играчи

В Скандинавските страни 70% от проучените proptech компании декларират, че търсенето на услугата им се е запазило или е повишено спрямо интервала преди корона рецесията (по данни на Nordic PropTech Initiative). В Белгия подобен отговор са дали 81% от proptech фирмите в изследване на PropTech Lab (Belgium). В България компаниите, които записват опазване или повишаване на търсенето към услугата им са едвам 46.2%, до момента в който при 53.8 % то се намалява.

За българските proptech компании корона рецесията носи най-много неустановеност за продажбите, маркетинга и покупко-продажбите (69% са дали този отговор). При 46% има отказани или отсрочени покупко-продажби, а 31% записват спад в интернационалното търсене.

Белгийското изследване демонстрира, че 90% от обичайните огромни компании за недвижими парцели считат, че в този момент е моментът да влагат, с цел да запазят пазарния си дял и да оцелеят. Ако преди рецесията вложенията в нововъведения при 44% от тях са умерени, а при 41% - доста или извънредно доста, в този момент съотношението е 25% към 61% в интерес на интензивно инвестиращите. " Това е удобно за българските proptech компании, тъй като отваря благоприятни условия за съдействие с обичайни играчи в България и Европа ", споделя Силвия Павлова.

Кеш буфер над три месеца

От финансова позиция най-големите терзания на компаниите са, че ще изчерпят финансовия си буфер (31%), следвани от това да не им бъде отказано или забавено външното финансиране (23%). По-слаби са опасенията, от разноските за личния състав - болнични, заплащания, до момента в който не работят, и от забавени доставки или неизпълнени периоди. Само 8% се тормозят, че клиентите им няма да платят.

За съпоставяне холандското изследване демонстрира, че най-застрашаващите фактори са да не изчерпят кеш буфера си (51%), да не изгубят предстоящите доходи (48%) и да не им бъде отказано и забавено външното финансиране (31%).

В България 31% от фирмите имат кеш буфер за три-шест месеца, също толкоз за шест-девет месеца, а 23% - за интервал и над девет месеца. Силвия Павлова изяснява положителната позиция на компаниите сега с обстоятелството, че над половината от тях (56%) се самофинансират. За съпоставяне в Холандия 42% от фирмите са декларирали, че имат кеш буфер за един-три месеца и 31% за интервал от три до шест месеца. Те зависят напълно от външно финансиране в изискванията на намаляващо търсене на услугите им.

Три четвърти преструктурират активността си

Близо три четвърти (77%) от българските proptech компании са почнали да преструктурират активността си, 7.7% считат да го създадат незабавно, само че към една четвърт (23%) ще изчакат, с цел да видят по какъв начин се развива обстановката.
Компаниите всеобщо понижават оперативните си разноски (61.5%) и отсрочват заплащания, вложения и маркетинг (46.2%). Третата известна мярка е намаляването на часовете на чиновниците си (30.8%). Въпреки това три четвърти от българските стартъпите при парцелите в България са запазили чиновниците си. Процентите до 100 са поделени сред компании, които би трябвало да усилват екипите си, които редуцират, и при които решението зависи от държавните помощи.

Сходни тактики ползват и tech фирмите в Холандия - понижават оперативните си разноски (60%) и отсрочват заплащания, вложения и маркетинг (54%).

Компаниите в България настояват, че с цел да преминат през рецесията се нуждаят от систематичен капитал (38.5%), друго външно финансиране (31), и от гаранции по заеми (23%).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР