Старите дизели вече си търсят късмета в Източна Европа. Ще

...
Старите дизели вече си търсят късмета в Източна Европа. Ще
Коментари Харесай

Балканите - склад за мръсните дизели?

Старите дизели към този момент си търсят шанса в Източна Европа. Ще се трансфорат ли Балканите в склад за остарелите немски дизели? И кои категории са позволени в действителност там? Кратък взор към Сърбия, България и Румъния, показан от Deutsche Welle .
Мирко е на паркинга на компанията за коли втора ръка " S-Auto " в Белград. Той доста добре знае какво търси и какво желае: остарял пестелив дизел с ниски разноски по поддръжката . Мирко деликатно следи полемиката в Германия за дизеловите коли. " Чух за това и си помислих, че затова цените у нас ще паднат. Изчаквах. Наблюдавах дълго обстановката поради решението на германците и чаках, че пазарът тук ще бъде залят с такива коли. Но не виждам цените да падат ", споделя той.
Още предишното лято сръбските медии оповестиха, че в Сърбия ще дойдат над 300 000 използвани коли от Германия. Това обаче не се случи, споделя сътрудничката във компанията " S-Auto " Биляна. Ценовият сегмент за нейните клиенти е в долната част на скалата. " Нашите коли идват от Германия, Франция, Белгия, Холандия и Швейцария. Купуваме ги от застрахователните компании. 20 до 30 % от колите идват от немския пазар за коли втора употреба.
Става дума на първо място за дизелови коли с до два кубика мотор, създадени сред 2005 и 2008 година . Ние обаче продаваме всевъзможни коли, както по-стари, по този начин и нови, от евронорма 3 до 5 и 6. В Сърбия могат да се внасят коли с норма евро 3 за изхвърляните газове, създадени след 2000 година, споделя ръководителят на сдружението на сръбските вносители на коли Милош Петрович.
" Ужасяващо е, че през 2017 година в Сърбия са импортирани 153 000 " използвани " коли. Казвам преднамерено " използвани ", тъй като 80 % от тях са по-стари от 10 години. През 2016 година бяха импортирани 120 000. Ако вземем един интервал от пет години, излиза, че в Сърбия са пристигнали 600 000 използвани коли, които Европа не желае. И това ни боли доста като представители на модерните софтуерни артикули. Най-много ни боли от това, че Сърбия се трансформира в автомобилно гробище. Думата е грозна, само че пасва идеално на обстановката ", споделя той.
Голяма част от импортираните в Румъния леки коли също идват от Германия. През 2017 година Румъния е внесла от Германия 300 000 автомобила, като 70 % от тях са с дизелови мотори. От Италия са импортирани 50 000, а от Австрия - 35 000 автомобила втора ръка. Роксана Дима е говорителка на румънската работа за регистрация на МПС в Букурещ. " Ако в бъдеще в Германия бъдат неразрешени и дизелите с евро 4, това ще се отрази и на румънския пазар. Голяма част от колите, които дават отговор на този стандарт, са дизели. Те съставляват 30 % от всички МПС в Румъния ", споделя тя. Роксана Дима упорства европейските страни като Германия, които постановат доста строги условия за отработените газове, да се погрижат тези коли да бъдат спрени от придвижване, с цел да бъде предотвратен износът им в страните от Източна Европа .
" От позиция на относително ниската покупателна дарба, румънският пазар сигурно ще бъде залят с коли, които не дават отговор на немските екологични стандарти. При състояние че тези коли не престават да се движат. Още повече, че в Румъния няма никакво повишаване на налозите за по-старите и вредящи на околната среда коли ", споделя Роксана Дима.
Българското държавно управление също не желае старите коли от западните страни, които не дават отговор на актуалните стандарти, да бъдат внасяни в страната . Министърът на околната среда и водите Нено Димов предлага колите да бъдат преоборудвани, преди да бъдат изнасяни за България и прилежащите страни. " Регионът не трябва да са трансформира в склад за остарели коли ", безапелационен е още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР