Старбъкс“ и другите продавачи на кафе в щата Калифорния ще

...
Старбъкс“ и другите продавачи на кафе в щата Калифорния ще
Коментари Харесай

Кафето в Калифорния ще се продава с предупреждение за канцерогенен риск

„ Старбъкс “ и другите продавачи на кафе в щата Калифорния ще би трябвало да слагат на продуктите си етикети, предупреждаващи за заплаха от ракови болести, съобщи „ Ройтерс “.

Това реши съд в Лос Анджелис, откакто малко известна нестопанска организация заведе дело против 90 продавачи на кафе, измежду които и „ Старбъкс “, поради нарушаване на калифорнийски закон, който изисква от фирмите да предизвестяват консуматори за наличието на канцерогенни химикали в техните артикули.

Едно от рисковите субстанции е по този начин нареченият химикал акриламид, който се образува при печенето на кафените зърна.

Съдията от Върховния съд в Лос Анджелис Елиху Берле разгласи, че „ Старбъкс “ и другите компании за продажба на кафе не са съумели да потвърдят в период, че техните артикули не усилват риска от ракови болести.

„ Обвиняемите не съумяха да показват приемливо доказателство, че потреблението на кафе оказва потребен резултат върху човешкото здраве “, споделя Берле в своето решение.

Компаниите разполагат с време до 10 април, с цел да апелират решението.

От „ Старбъкс “ отхвърлиха коментар и насочиха репортерите към изказване на Националната кафе асоциация на Съединени американски щати, в което се споделя, че промишлеността обмисля обжалване и по-нататъшни правни дейности. Представители на „ Дънкин Донътс “ и „ Пийт`с кафе “, другите огромни компании, против които се води дело, също отхвърлиха коментар.  

Мегаделото, което е заведено още през 2010 година от Съвета за образованието и проучванията в региона на токсините(CERT), приканва за налагане на санкции до 2500 $ за всеки калифорниец, който е бил изложен на влияние от канцерогенните химикали в кафето от 2002 година насам. Размерът на гражданските компенсации, които ще бъде решен в последната фаза на делото, може да бъде грамаден, поради популацията на Калифорния от към 40 млн. души.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР