Стара планина холд, в чийто портфейл влизат предимно машиностроителни компании,

...
Коментари Харесай

"Стара планина холд" предлага малко по-висок дивидент за 2020 г.

" Стара планина холд ", в чийто портфейл влизат най-вече машиностроителни компании, предлага малко по-висок дял за 2020 година На общото заседание, което е планувано за 20 май, акционерите ще гласоподават дали да бъдат разпределени общо 5.163 млн. лева, или по 0.249 лева брутно на акция. Това е малко над сумата, която акционерите получиха за миналата година.

Междувременно холдингът разгласи прогнозите си за тази година, съгласно които приходите се чака да набъбнат с 4.5%. Предварителните данни за първото тримесечие демонстрират двуцифрен растеж в продажбите на множеството съществени предприятия на групата.
Разпределение на облагата
Въпреки че облагата на холдинга през предходната година понижа с повече от една пета (виж таблицата), съветът на шефовете предлага като дял да бъдат разпределени 5.163 млн. лева От общата сума 4.669 млн. лева са от облагата за 2020 година, а остатъкът е от неразпределената облага за минали години. Това прави брутна сума на акция от 0.249 лева, с което се резервира наклонността за гладко покачване през последните години. За съпоставяне, за 2019 година холдингът разпредели по 0.246 лева брутно на акция, а за 2019 година - по 0.242 лева

Освен разпределението на облагата общото заседание ще разиска също и промени в устава на сдружението. Те засягат опцията за авансово гласоподаване на акционерите, както и за назад изкупуване на до 3% от акциите на холдинга годишно без да се насочва търгово предложение. Това ще важи за период до пет години.

Част от фирмите в портфейла на холдинга също към този момент насрочиха общите си събрания и предложиха дял. На 18 май ще се организира събранието на " М+С хидравлик ", където акционерите ще гласоподават за разпределянето на 11.83 млн. лева от облагата за 2020 година, или по 0.30 лева на акция бруто.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР