Семейната компания Персенк инвест, която се занимава с добив на

...
Семейната компания Персенк инвест, която се занимава с добив на
Коментари Харесай

Персенк инвест: от добив към производство с над 16 млн. лв. инвестиция

Семейната компания " Персенк инвест ", която се занимава с рандеман на инертни материали, минава към преправка на суровините и произвеждане на приключен артикул. Това става след инвестиция над 16 млн. лева в цех за бетонови произведения, който към този момент работи в пазарджишкото село Хаджиево. Предприятието е значително автоматизирано, а задачата е да се наложи на българския пазар с нови широкоформатни артикули. По-добра логистика, като в началото компанията планираше да построи предприятието край пловдивското Ново село. Впоследствие обаче е определено село Хаджиево, където през 2019 година фамилията купи " София асфалт ". Именно на площадката на асфалтовата база в този момент се намира новият цех за бетонови произведения.

Семейната компания " Персенк инвест ", която се занимава с рандеман на инертни материали, минава към преправка на суровините и произвеждане на приключен артикул. Това става след инвестиция над 16 млн. лева в цех за бетонови произведения, който към този момент работи в пазарджишкото село Хаджиево. Предприятието е значително автоматизирано, а задачата е да се наложи на българския пазар с нови широкоформатни артикули. По-добра логистика

, като в началото компанията планираше да построи предприятието край пловдивското Ново село. Впоследствие обаче е определено село Хаджиево, където през 2019 година фамилията купи " София асфалт ". Именно на площадката на асфалтовата база в този момент се намира новият цех за бетонови произведения.

По думите на Иван Георгиев, който е шеф и съсобственик на " Персенк инвест " дружно с татко си Георги Георгиев, определената локация има няколко преимущества. " Хаджиево е по-близо до автомагистралата, теренът разполага с нужната инфраструктура, а находището за рандеман на пясък е единствено на 300 метра ", сподели той. И добави: " Създаваме индустриална точка, като концентрираме на едно място асфалтовото произвеждане и завода за бетонови произведения. " С немско съоръжение

Новото дружество е ситуирано на повърхност към 2 хиляди кв.м и създава разнообразни плочи и настилки от вибропресован бетон, които се употребяват за покритие на индустриални плацове, пешеходни площи и други инфраструктурни обекти. Капацитетът на произвеждане сега е 2 хиляди кв.м произведения за 8 часа, само че машините могат да работят непрекъснато в продължение на 11 месеца в годината при потребност от в допълнение натоварване.
Оборудването в завода е на немската компания HESS Фотограф: Иглика Филипова Реклама
Оборудването е на немската компания HESS, а от " Персенк инвест " показват, че са първият цех в България, който употребява полиуретанови дъски в производството вместо дървени. Това обезпечава по-добра компактност на продуктите, защищава от недостатъци и разрешава да се създават широкоформатни произведения. Предприятието разполага с изцяло изолирана и роботизирана сушилна камера, където се поддържа непрекъснат надзор на топлината и влагата, което подсигурява идентичен цвят на обособените партиди. Процесът се ръководи от контролна зала, а заетите са към 10 души.
Сушилната камера е изцяло изолирана и роботизирана Фотограф: Иглика Филипова
Добавена стойност

Решението на компанията да заложи на съвременно съоръжение е и повода инвестицията да надмине в началото плануваните 10 млн. лева, въпреки че роля играе и инфлацията. " Направихме промени в придвижване - взехме полиуретанови вместо дървени дъски, избрахме по-добър миксер от този, за който имахме оферта първоначално. Решихме в действителност да бъдем номер едно на пазара и това промени първичната оценка ", изясни Георгиев. Инвестиция не включва земята, която компанията има като част от асфалтовата база. Проектът е финансиран с композиция от лични средства и заем от Обединена българска банка.

Компанията възнамерява да се концентрира върху българския пазар, като към този момент има и първите си клиенти. Продажбите ще стават през верига от дистрибутори. Плановете за тази година са заводът да създаде над 400 хиляди кв.м продукция.
Компанията възнамерява да създаде над 400 хиляди кв.м продукция тази година Фотограф: Иглика Филипова Реклама
Като цяло задачата на компанията е да се насочи към артикули с по-висока добавена стойност. " Стремежът ни е да понижим добива на инертни материали на половина и да ги използваме единствено за нашите потребности. Идеята е суровините, които добиваме, да преработваме до артикул ", разяснява Георгиев.

" Персенк инвест " е концесионер на находището " Куртово Конаре ", където се добива мрамор. Чрез друга обвързвана компания добива пясък в региона на Хаджиево, който е единствено за производството в завода. Останалите първични материали за завода се доставят от локални производители и дистрибутори.
Свързани публикации Топ 20 на производителите на строителни материали: напредък от 23% 2 септември 2022, 06:34 " Персенк инвест " ще прави цех за бетонови произведения за 10 млн. лева 10 юни 2021, 13:05
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР