Стандартът на живот у нас остава най-ниския в Европейския съюз

...
Стандартът на живот у нас остава най-ниския в Европейския съюз
Коментари Харесай

Тежка новина за стандарта на живот у нас - остава най-ниския в ЕС


Стандартът на живот у нас остава най-ниския в Европейския съюз за поредна година. Данните на Евростат демонстрират, че цената на стоките и услугите, които може да закупим с приходите си е единствено 59% от това в другите страни от общността, оповестява " Фокус ".

За съпоставяне в Румъния този % е 77%, а в най-новия член на блока - Хърватия е 73 на 100. Най-висока е покупателната дарба на жителите на Люксембург и Ирландия - над 200%.
-->
Стандартът на живот у нас нараства всяка година приблизително с към 2%, което съгласно специалисти е незадоволително, с цел да догоним междинната покупателна дарба в Европейски Съюз. " Нашият ритъм на растеж би трябвало да бъде най-малко двойно по-висок от техния. Тъй като техните 2% растеж на заплатите в Германия е доста повече като пари в номинално изражение в сравнение с 10% растеж на заплатите в България ", сподели Любослав Костов, гл. икономист в КНСБ.

Социалните неравенства също са високи. Коефициентът на Джини на Световната банка, който мери икономическите неравенства на страните демонстрира и друга отрицателна наклонност у нас - за последните 15 години нараства с към 7%.

Семейството на Милка Бошнакова от Благоевград е четиричленно с две дребни деца. На месец живеят с към 1600 лв.. С тази сума съумяват да покрият главните си разноски, само че лишават себе си и децата от доста неща.Милка Бошнакова: " Лишаваш се от обикновени неща. Елементарно е да излезеш на открито. Не седиш на кафе, седиш на скамейка с кафе. Става, само че е мъчно. Неприятно е за децата, само че е въпрос на настройка ", споделя дамата пред Българска национална телевизия.

Доклад на Световната банка от края на предходната година показва, че в случай че България продължи да бележи растеж с темпове, близки до растежa преди пандемията, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията няма да успее да се приближи до междинните за Европейски Съюз равнища на приходите в обозримо бъдеще. Освен, в случай че нейният напредък не се форсира посредством ефикасни структурни промени - колкото по амбициозни толкоз по-добре.

" Трябва да има една по-експанзивна фискална политика, да се подтиква вътрешното търсене което е главния мотор на растежа ", сподели Любослав Костов, гл. икономист в КНСБ.

" Ние, с цел да догоним по-бързо би трябвало да сме по-конкуретноспособни, ставаш подобен когато имаш повече познания, когато имаш повече вложен капитал, т.е. имаш индустриални зони които да одобряват нов вложител ", сподели Петър Ганев, ст. откривател в Института за пазарна стопанска система.

Други фактори са продуктивността, данъчната система и човешкия капитал. В противоположен случай прогнозата е икономическия напредък да се забави в допълнение до 1,25% до 2050 година При амбициозни промени икономическия напредък би се ускорил над 4%, демонстрира разбора на Световната банка.

" Ако догонваш 10 години и след това имаш макроикономически провал, както Гърция това носи краткотрайно замогване и след това отново проблеми ", сподели още Петър Ганев, ст. откривател в Института за пазарна стопанска система.

За 20 години България е удвоила % на догонване на междинната покупателна дарба за Европа. При опазване на актуалната наклонност ще доближи 70 нас 100 в идващото десетилетие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР