Иранска парламентарна комисия изпрати законопроект за хиджаба на Съвета на

...
Иранска парламентарна комисия изпрати законопроект за хиджаба на Съвета на
Коментари Харесай

Иран готви нови строги наказания за неправилно носене на хиджаба

Иранска парламентарна комисия изпрати законопроект за хиджаба на Съвета на пазителите, който след за това дали одобряваното законодателство дава отговор на ислямските правила, съобщи ДПА, като се базира на днешна информация на иранската новинарска организация Тасним.

Ако законопроектът бъде утвърден, може да се стигне до строги санкции за нарушителките на ислямските правила за обличане.

В Иран още от предходната година тече развълнуван спор по отношение на въпросния законопроект. За част от консерваторите, които са преобладаваща мощ в Народното събрание, плануваните санкции не са задоволителни. Умерените политици и множеството дами са срещу законовата мярка. 

Законопроектът планува строги санкции, в това число санкции за неведнъж нарушение на разпоредбите. В някои изключително тежки случаи на нарушавания се планува затвор до 15 години и санкции с равноценност на над 5000 щатски $.

За чужденки се планува да бъдат експулсирани от Иран при нарушавания, осведоми Българска телеграфна агенция.

Според ДПА със законопроекта иранските управляващи желаят да дадат отговор на протестното придвижване против Ислямската република през 2022 година, което беше управлявано от дами.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР