Стачкуващите работници от петролни компании във Франция заявиха, че ще

...
Стачкуващите работници от петролни компании във Франция заявиха, че ще
Коментари Харесай

Френското правителство връща стачкуващи принудително на работа

Стачкуващите служащи от петролни компании във Франция обявиха, че ще продължат стачката, която доведе до дефицит на гориво в бензиностанции в цялата страна, предава Би Би Си. В отговор държавното управление заяви, че ще употребява пълномощията си, с цел да принуди недоволните да се върнат на работа.

Стачката, която навлиза в третата си седмица, затвори шест от седемте петролни рафинерии във Франция. Тъй като дългите опашки от коли на бензиностанциите вече са постоянна панорама, държавното управление желае да върне личния състав на работа. Съобщава се, че близо една трета от френските бензиностанции са изправени пред дефицит на най-малко един вид гориво, защото чиновниците, които имат основна роля за деблокирането на горива от резервоарите, стачкуват.

Синдикатите желаят 10% увеличение на заплатите на служащите си, като според тях би трябвало да вземат предвид големите облаги, осъществени сега от петролните компании. 

Последният ход на правителството е да върне наложително на работа ключов личен състав в рафинерия в Пор-Жером в Нормандия, заплашвайки ги със съд. Френският министър председател Елизабет Борн сподели, че в случай че не бъде реализирано съглашение сред петролните компании и синдикатите, държавното управление ще работи, с цел да " деблокира обстановката ".

В петък френският президент Еманюел Макрон прикани синдикатите да прекратят стачките, само че и че енергийните компании би трябвало да се вслушат в настояванията за нарастване на заплатите на служащите.

Стачните дейности разделиха френското общество. Някои шофьори показаха неспокойствие от дефицита на гориво и показаха, че се нуждаят от колите си за работа. Други обаче показаха благосклонности към стачкуващите поради нарастващите разходите за живот и огромните облаги за някои енергийни компании.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР