Стабилността и сигурността в региона на Източното съседство са приоритет

...
Стабилността и сигурността в региона на Източното съседство са приоритет
Коментари Харесай

Външният ни министър от Лисабон: Сигурността е приоритет

Стабилността и сигурността в района на Източното съседство са приоритет за България като страна с изход на Черно море. Това съобщи служебният министър на външните работи Светлан Стоев по време на неофициалната среща на външните министри на Европейски Съюз „ Гимних “ в Лисабон в границите на полемика, отдадена на продължаващите спорове на изток от границите на Европейския съюз. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

България приветства самодеен метод от страна на Европейски Съюз и по-активно ангажиране с търсенето на решение на споровете, построяването на резистентност и усилване на политическия разговор.

„ Тясното съдействие с ОССЕ и основаването на тласъци за разрешаване на замразените спорове би трябвало да продължат. Диалогът с Москва, с оглед нейно градивно ангажиране в търсенето на решение на споровете в нашето източно съседство, следва да е част от дневния ред на връзките ЕС-Русия “, добави още българският първи посланик.

Срещата във формат „ Гимних “ бе разграничена в три работни сесии. В рамките на останалите две министрите на външните работи разискаха връзките ЕС-Африка и вероятностите и упоритостите, които си слага партньорството на Съюза с Индийско-тихоокеанския район.

По време на работния обяд с министъра на външните работи на Йордания Айман Сафади министрите подчертаваха върху значимата роля на Кралството за поддържане на мира и стабилността в района, в това число йорданското гостолюбие във връзка с огромния брой сирийски, палестински и бежанци от други страни. Обсъдена бе неотдавнашната ескалация в израелско-палестинския спор и вероятностите за намиране на трайно решение.

В двустранен диалог след обяда министър Стоев удостовери пред министър Сафади смисъла, което България отдава на връзките си с Йордания, както и готовността на страната ни да организира пълноценна среща по сигурността в границите на „ Процеса Акаба ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР