Срокът от шест месеца за подаване на заявления за дерогация

...
Срокът от шест месеца за подаване на заявления за дерогация
Коментари Харесай

Големите горивни инсталации предлагат срокът за кандидатстване за дерогация да се удължи

Срокът от шест месеца за подаване на заявки за дерогация от операторите на огромни горивни съоръжения в България е непълен и те оферират той да бъде продължен до една година. Това е записано в отчет на министъра на енергетиката Теменужка Петкова до Народното събрание по отношение на подхванатите от държавното управление ограничения, по отношение на признатия референтен документ за огромните горивни съоръжения. По време на извършено обсъждане в края на месец юни Народното събрание задължи министърът на енергетиката в период до 31 октомври да внесе отчета.

На 28 април Европейската комисия одобри Заключения за най-хубави налични техники за ГГИ, според инструкция на Европейски Съюз по отношение на излъчванията от индустрията. Референтният документ влезе в осъществяване от 17 август датата на обнародването му в Официалния вестник на Европейския съюз за новите индустриални мощности, а след четири години за работещите съоръжения. Приетият документ вкарва нови, по-строги стойности на емисионни равнища за серен диоксид, азотни оксиди, живак и други, които се отделят от инсталациите, изгарящи въглища. Освен предприятията, ситуирани в Източномаришкия комплекс, на територията на страната ще бъдат наранени и други работещи енергийни предприятия, в това число фабричен централи и топлофикационни сдружения с конфигурирани пречиствателни уреди, които с изключение на производството на електрическа енергия, доставят с топлинна сила. Централите у нас имат опция да аплайват за приемане на по този начин наречената дерогация от директивата, която ще им разреши да съблюдават до момента позволените правила за по-дълъг интервал по време. Изключението може да бъде приложено, когато направената оценка за съответната апаратура покаже, че постигането на новите емисионни равнища би довело до разноски, които са несъразмерно по-високи спрямо изгодите за околната среда.

Съгласно законовите разпореждания срокът за подаване на заявки за смяна на комплексните разрешителни за работа на огромните горивни съоръжения в Изпълнителната организация по околна среда при Министерството на околната среда и водите е шест месеца, считано от датата на обявяване на референтния документ в формалния вестник на Европейска комисия. Една от аргументите за искане удължение на периода е включването за първи път на премерване на правила на живак в атмосферата, което изисква продължителни проучвания от лицензирани лаборатории. Втората причина е незадоволителното време за подготовка на оценките за разноските, по отношение на изгодите за околната среда. Удължаването на периода с шест месеца - до 16.08.2018 година включително, е нужна причина за правенето на по-пълна и прецизна документи от страна на операторите на ГГИ. Централите, които могат да аплайват за приемане на дерогация са девет - Топлоелектрическа централа "Марица изток 2 " ЕАД, Топлоелектрическа централа "Ей и Ес-ЗС Марица Изток I " ЕООД, Топлоелектрическа централа "КонтурГлобал Марица изток 3 " АД, Топлоелектрическа централа "Брикел " ЕАД, Топлоелектрическа централа "Марица 3 " АД, Топлоелектрическа централа "Бобов дол " ЕАД, "Топлофикация Перник " ЕАД, "Топлофикация Сливен " ЕАД и "Топлофикация Русе " ЕАД. Дружествата от Източно-Маришкия басейн са подали искане до Министерство на околната среда и водите за увеличение на периода за даване на искане за дерогация от 6 на 12 месеца.

В отчета на министър Петкова до народните представители са разказани всички подхванати досега дейности по отношение на политиката на държавното управление за отбрана на топлоелектрическите централи у нас. Припомняме, че в края на месец юли в МЕ бе основано координационно звено, което да подкрепя операторите на огромни горивни съоръжения при кандидатстването за дерогация. Звеното е провело редица срещи с всички заинтригувани страни като в следствие се реализира взаимен метод за решение на проблема. Изисква се настояща информация от всяка централа за подхванати дейности за приемане на дерогация.

Големите горивни съоръжения са от значително значение за енергийна сигурност на страната и Министерството на енергетиката ще работи за постигането на дерогация за топлоелектрическите централи, взаимно с отрасловите институции, парламентарно показани партии, български евродепутати, синдикални и работодателски организации.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР