Сриващите се рейтинги на наследника на Ангела Меркел и объркването

...
Сриващите се рейтинги на наследника на Ангела Меркел и объркването
Коментари Харесай

Следващият канцлер на Германия – от Зелените?

Сриващите се рейтинги на наследника на Ангела Меркел и объркването измежду лявата Социалдемократическа партия, усилват спекулациите, че идващият канцлер на Германия би могъл да бъде от Зелените.

Групата за запазване на околната среда означи внезапен скок на поддръжката на изборите за Европейски парламент в края на май, след уличните митинги, проведени от младежи, които приканиха за деяние против световното стопляне.

С най-високата в историята поддръжка от 20,5% от гласовете, Зелените изпревариха младшият съдружен сътрудник на Меркел, Социалдемократическата партия и се подредиха на второ място на изборите на 26 май.

Оттогава няколко изследвания ги слагат един до друг с дясноцентристкия алианс сред Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, като даже за пръв път едно от изследванията дава преднина от 1% на Зелените.

Тъй като цифрите демонстрират, че най-високата служба в Германия може да бъде в обсега на Зелените, спекулацията е не дали партията може да заеме кабинета на канцлера, а кой от двамата й съпредседатели – Аналена Барбок или Робърт Хабек ще се изкачи до върха, написа Агенция Франс Прес.

49-годишният Хейбек с необятна усмивка месеци наред оспорва купата на Меркел като най-популярния немски политик.

Докато Зелените са на гребена на вълната, седмичното списание на Stern сложи харизматичния публицист и политик на корицата си и попита: “Нашият идващ канцлер? ”

Консервативният ежедневник „ Ди Велт ” погледна към неговия сътрудник, обявявайки на коментарната си страница тази седмица, че „ идващият канцлер се назовава Аналена Барбок ”.

“Ако неуспехите, измъчващи ХДС и СПД, продължат, може да се окаже, че Зелените ще изберат идващия канцлер и по феминистки аргументи ще вземат решение в интерес на преценяващата мадам Барбок ”, предвижда вестникът.

“Тя също по този начин схваща стопанската система … В момента тя не би трябвало да предлага повече, като се има поради тъжното положение на конкуренцията. ”

Майка на две деца, 38-годишната Барбок е разказана от Шпигел като “шефа ” измежду двамата зелени водачи и като сплотяващата мощ в партията.

В предишното си тя се стремеше да стане публицист, само че след стажа си при Зелените в Европейския парламент реши, че политиката е нейното бъдеще.

Хвалена за способността си да намира взаимни отстъпки по сложни тематики, тя също получава утвърждение за това, че политиката, прилагана от районните организации на Зелените съответствува с националната линия на партията.

Но на публични места Хабек е този, който е посрещан като попзвезда.

Баща на четири деца, представителният лекар по философия не се тормози да покаже своята сензитивна страна.

Като публицист, съавтор на книги със брачната половинка си, от вкъщи им в провинцията на балтийското крайбрежие, Хабек призна, че има добър фамилен живот.

Но той “започнал да се ядосва на глупавите политици ” и най-сетне “мотивирал себе си ”, отпътувал на срещата на Зелените и се върнал като регионален ръководител “.

Въпреки че са разнообразни по жанр, водачите на Зелените са считани за съвършения екип.

Сега, когато вниманието е ориентирано към тях, и двамата се пробват да отклонят светлината на прожекторите, като споделят, че “ние не желаеме това да се върти към нас ”.

Засега двойката може да си разреши да даде заден ход, до момента в който техните съперници се борят да извърнат обстановката.

Христиандемократите на Меркел са под напън в Източна Германия, където се чака извънредно дясната антимигрантска Алтернатива за Германия да получи огромен брой гласове на три провинциални вота през септември и октомври.

На национално равнище, Меркел също е изправена пред рецесия, защото Германия не съумява да реализира личната си цел за климата.

Докато тя в миналото е била наричана “канцлер на климата ” поради поддръжката й за възобновимите енергийни източници и ангажираността й за последователното унищожаване на нуклеарната сила до 2022 година, през днешния ден партията на Меркел е упрекната, че е партия на пенсионерите в застаряваща Германия.

Още по-тревожно за ХДС, шефът на партията Анегрет Крамп-Каренбауер, която е подготвена да поеме поста от Меркел, когато мандатът й завърши през 2021 година, се бори да притегли младите.

Нелепата реакция на Крамп-Каренбауер на младежкия протест отблъсна част от младите и повдигна въпроси за това дали тя е подобаваща да управлява страната.

Междувременно, лявоцентристката Социалдемократическа партия претърпява вакуум на властта, откакто партийният началник Андреа Налес подаде оставка след пагубните резултати на европейските избори.

Седмичникът Die Zeit означи, че запасите на Зелените до момента да назоват водещия си претендент за канцлерския пост, са “политически мъдро решение ”, защото изследванията могат да се окажат погрешни и известността може да стане висока прибързано.

Но като се има поради, че Зелените са си обезпечили място тъкмо зад десния алианс на Меркел, партията скоро няма да може да избегне решението, написа вестникът.

“Ако има ефирен спор сред претендентите за канцлер, радио и телевизионните оператори евентуално няма да имат различен избор, с изключение на да поканят и зелен претендент, като конкурент на ХДС-ХСС. ” /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР