Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин беше много интересна,

...
Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин беше много интересна,
Коментари Харесай

Димитър Гърдев: Срещата на Тръмп с Путин бе много, много смел негов ход

Срещата сред Доналд Тръмп и Владимир Путин беше доста забавна, новината бе самата среща. На нея имаше едно изказване на американския президент: " Аз съм индивидът, с който би трябвало да приказваш. " Така оцени в ефира на Канал3 днешната против сред Тръмп и Путин в Хелзинки дипломатът и специалист по интернационалните връзки Димитър Гърдев.

Според него на четири очи сред двамата водачи се е провел задоволително открит разговор и е била достигната искреност сред двамата.

" Самата среща и това, че американският президент потегли към нея, е доста самоуверен негов ход, доста самоуверен ход ", акцентира Димитър Гърдев, съгласно който Тръмп е получил сериозен коз в битката си за превъзходство против своите съперници и критици във вътрешен проект в Америка.

" Не може да се чака никаква сделка на срещата, тъй като това е първа среща - в началото са политическите договаряния. Едва след тях се минава в техническите групи, тогава се дават разпореждани за възможни бъдещи съглашения, контракти ", разкри механизма на тези събития Димитър Гърдев.

" Затова се споделят кръгове на договаряния - всички предходни договаряния по този начин се водиха, на кръгове. Смятам, че началото бе сложено ", добави специалистът.

Според него е реализирана база за съглашения за понижаване на стратегическите въоръжения и носители. " Това, което следва, е възобновяване на работата на стратегическите екипи за продължение на този контракт, значим е за международната сигурност. Те имат 90% от тези оръжия, виждате каква отговорност имат техните страни ", разясни Димитър Гърдев.

Друг значим контракт от региона на въоръженията е този за ракетите със междинен обхват, който визира директно сигурността на Европа, добави дипломатът.

" Другата тематика, която видях, че бе наранена и по която има схващане, е за битка с терористичните офанзиви и за киберсигурността. За Сирия бяха наранени въпросите за обща група за урегулиране, за обща интервенция под егидата на Организация на обединените нации за снабдяване, за връщането на бежанците ", изброи Димитър Гърдев.

" Това са тематиките, по които имаше схващане. И други, по които нямаше: това е Крим, това е Украйна, за глобите също. Знаете ли какво е ситуацията със глобите? В момента, без да видим, над 50 са глобите на Съединени американски щати против Русия, всички минават през Конгреса, и президентът не може да приказва за анулацията им, тъй като те би трябвало да минат през Конгреса ", разясни Димитър Гърдев.

Американските медии в Хелзинки концентрираха интереса си към тематиката за възможната интервенция на Русия в предизборната битка в Съединени американски щати. " Освен това в тази гонка за намесата на руснаците, това значи, че ще се търси още веднъж тази тематика в идните избори за Конгрес в края на годината в Съединени американски щати ", допусна Димитър Гърдев.

Според него изборите през есента ще трансформират радикално американската политика - дали Конгресът ще вземе превес или президентът ще се наложи. " Дотогава считам, че няма да има нова среща сред Тръмп и Путин ", счита Димитър Гърдев.

В Хелзинки Доналд Тръмп изрично е декларирал, че Америка няма да се откаже да бъде водещата страна снабдител на газ в Европа. " Той сподели, че ще бъдем най-голямата страна снабдител на нефт и газ, и тук Путин подмятна топката, че, да, ние можем да си разпределим пазара в Европа ", посочи Димитър Гърдев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР