Средновековната кула Клифорд в Йорк претърпя зашеметяващо преобразяване на стойност

...
Средновековната кула Клифорд в Йорк претърпя зашеметяващо преобразяване на стойност
Коментари Харесай

Ремонт на кула за €5.9 млн даде достъп до кралски стаи, затворени от 340 г.

Средновековната кула Клифорд в Йорк претърпя зашеметяващо видоизменение на стойност 5.9 милиона евро.

То обезпечава достъп до кралски стаи, недостъпни в продължение на съвсем 340 години.

Днес на върха на кулата има и платформа за наблюдаване, предлагаща на посетителите невероятна панорама към града, оповестява Daily Mail.

Трансформацията на 800-годишната цитадела на замъка Йорк се приготвя 19 години, като основният куратор на парцелите на English Heritage Джеръми Ашби е претрупан с плана малко откакто се причислява към благотворителната организация през 2003 година

Замъкът, издигнат за крал Хенри III сред 1245 и 1272 година, разполага с извънредно първокласни предмети и такъми, в това число първата тоалетна в Англия от римско време, показва Daily Mail.
View this post on Instagram
A post shared by York (@york.england)

След пожар, който унищожава парцела през 1684 година, посетителите на кулата Клифорд би трябвало да се задоволят с тясна стена, до която се стига по стръмни стъпала. Всъщност, двуетажната кула е развалина навън без подове.

Днес новата дървена платформа за наблюдаване съставлява новаторска вътрешна конструкция, поддържана от четири дървени колони, която "леко " допира страничните стени на кулата. Посетителите се изкачват до покрива, откъдето се разкриват убийствени гледки към Йорк. Пейки и седалки в жанр амфитеатър са разполагаем на гостите, в случай че желаят да се отдадат на съзерцаване по-дълго.

По време на първичния развой на планиране има предложение за основаване на по-достъпен маршрут към могилата, само че тази концепция бързо е отхвърлена в интерес на запазването на 55 централни стъпала, които имат дълга история. Добавени са спирки за отмора за тези, които се нуждаят от глътка въздух по пътя нагоре или надолу.

Вероятно кръстена на осмия граф на Къмбърланд - Хенри Клифорд, велможа на крал Хенри VIII, кулата Клифорд от дълго време е икона на Йорк, само че до нейното съвсем заличаване през 17 век постоянно е омразна забележителност, свързвана с брутални репресии и осмивана от локалните поданици.
View this post on Instagram
A post shared by Just Loving York (@justlovingyork)

През 19 век тя става част от пандиза и надлежно недостъпна за обществеността. По-късните генерации я правят оценка поради дълбоките й исторически асоциации с Йорк - кралско седалище на властта.

Най-големият шлагер измежду посетителите през днешния ден евентуално ще бъде дрешникът на Хенри III - средновековното нарицателно за тоалетна. Дървеният похлупак на оборудването от дълго време е прогнил, само че улеят за отпадните води към момента е налице.

„ Кралската тоалетна е обезпечена атракция “, съгласява се Джеръми Ашби, „ само че сенадявам хората да прегледат и богатата история на тази изключителна постройка, която има национално, а някои биха споделили и интернационално значение ".

При различен ремонт ще бъде възобновен покривът на царския параклис, чийто интериор също е усърдно възобновен. На пет места към обекта посетителите могат да слушат възстановки на основни епизоди от историята на постройката, записани от локални поданици, искащи да вземат участие в прераждането на кулата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР