Среднодневната температура от 26-28 градуса (в някои градове) за целия

...
Среднодневната температура от 26-28 градуса (в някои градове) за целия
Коментари Харесай

Горещините повишиха производството и износа на електроенергия през юли

Среднодневната температура от 26-28 градуса (в някои градове) за целия месец юли си има своята цена и отражение върху целия електроенергиен пазар в страната. Непоносимите в избрани дни горещници са повишили потреблението, производството и износа на ток.За предишния месец България е генерирала с 12% повече електрическа енергия от юни и с 35% повече от май, като обективно видяно растежът не би трябвало да е неочакван. Той е нормален, защото търсенето се покачва при продължителни топли талази поради потребността от изстудяване.

Среднодневната температура от 26-28 градуса (в някои градове) за целия месец юли си има своята цена и отражение върху целия електроенергиен пазар в страната. Непоносимите в избрани дни горещници са повишили потреблението, производството и износа на ток.

За предишния месец България е генерирала с 12% повече електрическа енергия от юни и с 35% повече от май, като обективно видяно растежът не би трябвало да е неочакван. Той е нормален, защото търсенето се покачва при продължителни топли талази поради потребността от изстудяване.

Спрямо юли 2022 година обаче обстановката е радикално друга - има спад в производството от над 20%. Това е по този начин, тъй като предходната година беше много необикновена от позиция на енергийната рецесия, която споходи цяла Европа, и българската енергетика, в частност въглищните централи, работиха на най-много, с цел да заменят газовите мощности в района.

През юли тази година въглищните мощности са се употребили много по-малко, само че и малко повече спрямо предходния месец - най-много поради потребността от балансиране на многото слънчево произвеждане.
Реклама
В същото време слънчевите мощности са имали 13% от цялата електрическа енергия и то при по никакъв начин не малко произвеждане, което потвърждава все по-голямото им въздействие и все по-важното им присъединяване в микса. На процедура слънчевите съоръжения в никакъв случай не са произвеждали повече ток в България, в сравнение с през този юли. Рекордът обаче евентуално ще бъде усъвършенстван през август, заради включените нови мощности в мрежата.

Пазарът през юли би трябвало да се преглежда и през призмата на това, че цените на енергийната борса за първи път от февруари означиха растеж - над 14% на месечна база, и се върнаха на равнищата от края на зимата. Средната стойност за месеца е 189 лева./мВтч.
Въглища и солари
Ръстът на слънчевото произвеждане на годишна база през юли е над 100%. Значителната смяна идва най-много от консолидираното на от ден на ден огромни централи и увеличението на потенциала на към този момент работещи такива. Също по този начин обичайно юли би трябвало да е един от месеците с най-голямо слънчево произвеждане поради географията на страната. Месечният растеж също е важен - 17%, и то от произвеждане, което беше рекордно досега.

През юли въглищните централи са произвели 25% от електрическата енергия в страната, към 800 хиляди мВтч, от общо 3.2 млн. мВтч създадени. Интересното е, че растежът по отношение на юни е с цели 60%. От януари обаче спадът в производството е 2.5 пъти на годишна база, като ще е забавно в каква посока ще поеме фосилното произвеждане в идващите месеци с настъпването на есента и по-късно зимата.
Реклама
Значителен е спадът при хидроцентралите, където е създадена съвсем двойно по-малко електрическа енергия. Причината е, че обичайно най-силните месеци са май и юни, до момента в който през лятото, когато е изключително изсъхнало, няма задоволително воден запас.
Внос-износ
България е била чист експортьор на електрическа енергия през юли, като единствената страна, от която е импортирано повече, в сравнение с е изнесено, е Румъния.

Прави усещане износът към Гърция, който е 289 хиляди мВтч. България съвсем не е внасяла ток от южната съседка, което в последните месеци се случваше значително. А повода е голямото ползване там в разгара на най-хубавия им туристически сезон. Обичайно огромният импорт от Румъния се трансферира към гръцката мрежа.

България не е внесла съвсем никакви количества и от Сърбия, до момента в който е изнесла натам съвсем 100 хиляди мВтч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР