Средната цена на тристаен апартамент вече десет месеца се задържа

...
Средната цена на тристаен апартамент вече десет месеца се задържа
Коментари Харесай

Наемите на жилища в София растат, цените се задържат на високо ниво

Средната цена на тристаен апартамент към този момент 10 месеца се задържа на 175 хиляди евро по данни на Homeheed. От лятото на 2022 година наемите се качват дружно с инфлацията и през днешния ден междинният за двустаен е 800 лева месечно. Преброяванията демонстрираха, че в 37% от жилищата не живее никой. От тях едвам 2% се продават и за още 1% се търси наемател по данни от платформата. Средната цена на тристаен апартамент към този момент 10 месеца се задържа на 175 хиляди евро по данни на Homeheed. От лятото на 2022 година наемите се качват дружно с инфлацията и през днешния ден междинният за двустаен е 800 лева месечно. Преброяванията демонстрираха, че в 37% от жилищата не живее никой. От тях едвам 2% се продават и за още 1% се търси наемател по данни от платформата.
С всеки минал месец в София става все по-скъпо да се наеме жилище. По данни от март 2023 година междинният наем на двустаен апартамент в града към този момент е 800 лева на месец, а на тристаен доближава 1200 лв.. В същото време междинните цени за покупка на жилище задържат равнището си към този момент десети следващ месец на високи равнища. През 2021 година те набъбнаха приблизително с 45%. Въпреки преобладаващото експертно очакване да тръгнат надолу, най-малко към този момент данните не демонстрират такава промяна.

Най-търсени в София по традиция са двустайните и тристайните жилища, които образуват над 75% както от жилищния фонд, по този начин и от офертите за продажба и наем. Двустайни жилища се търсят главно от хора без деца, за които са задоволителни спалня и дневна. Известно е и че те са желани от купувачите с капиталова цел - за отдаване чартърен. Семействата с деца нормално търсят тристайно жилище, с цел да разполагат със спалня за родителите, детска стая и обща дневна. Освен това хората без деца са много по-склонни да живеят чартърен, до момента в който фамилиите с деца несъмнено избират да купят лично жилище. Затова за наемните цени определящи са най-много от двустайните жилища, а цените за покупка се диктуват от тристайните жилища.
Реклама Тристайните жилища диктуват продажните цени

През последните осем години цените на тристайните жилища са се движили единствено нагоре, демонстрират данни на платформата Homeheed. Компанията е създала компютърна система, която следи всички разгласи за жилища в интернет, като отсява подправените и повтарящите се. Когато обявата за обещано жилище бъде свалена от интернет, системата приема, че то е продадено, и го включва в графиките. Системата пресмята междинната цена посредством метода за " медиана ", което значи, че броят на жилищата, по-скъпи от междинното, е постоянно тъкмо толкоз, колкото е и броят на жилищата, по-евтини от междинната цена.

До 2020 година растежът в цените на тристайните жилища е постоянен, с към 9% годишно. През този интервал тъкмо с 9% пораства и междинната заплата в столицата. Ковидното затваряне на България през март 2020 година стопира растежа на цените. По това време тристаен апартамент коства приблизително 120 хиляди евро. Тази цена се резервира непроменена съвсем година - до март 2021 година Следва бурно възкръсване и за 14-те месеца до май 2022 година, цените се подвигат с 45%. Средната за тристаен доближава 175 хиляди евро. От тогава до през днешния ден цените са ту нагоре, ту надолу, само че в последна сметка остават непроменени - последните данни за март 2023 година още веднъж сочат междинна цена от 175 хиляди евро.

Това значи, че най-малко от май 2022 година до през днешния ден инвестицията в тристайно жилище не е защитавала от инфлация - за тези 10 месеца инфлацията е 9.4%, а растежът на цената - 0%. Подобни инвестиции обаче се вършат с по-дългосрочна вероятност.
Реклама Три пътиразликав ценитемежду кварталите
Средна цена на тристаен апартамент по квартали в София

В междинните цени на тристайните жилища по квартали в София съществуват огромни вариации. В най-скъпите, да вземем за пример " Докторски монумент ", " Изток ", " Изгрев ", " Лозенец ", " Хладилника " - цените на тристайните жилища надминават 300 000 евро. В най-евтините квартали - като да вземем за пример " Бенковски ", " Захарна фабрика ", " Западен парк ", някои елементи на " Люлин " - могат да се намерят тристайни жилища и за под 100 000 евро. Кварталите, които са с цени, близки до междинното за София, са да вземем за пример " Дианабад ", " Дървеница ", " Студентски град ", " Борово ", " Красно село ", " Бъкстон ", " Славия " и други. Цената на съответния парцел, както е известно, зависи с изключение на от квартала и от местоположението, вида строителство, етажа и още доста други фактори.
Двустайните следват наклонността на тристайните

Графиката на цените на двустайните жилища удостоверява протичащото се при тристайните, само че с месец забавяне. И при тях се следи постоянен растеж на цените с по 9% годишно до затварянето на България поради коронавирус през март 2020 година После в границите на година и те се задържат на междинна цена към 75 хиляди евро. Следва плевел растеж сред април 2021 и юни 2022 година За 14 месеца тогава цените се качват също с над 45% и доближават 113 хиляди евро. От тогава до през днешния ден на процедура смяна няма. По последни данни от март 2023 междинната цена на двустаен апартамент в София е 115 хиляди евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР