Средната соленост на водата в Световния океан е около 35

...
Средната соленост на водата в Световния океан е около 35
Коментари Харесай

Защо е солена морската вода

Средната соленост на водата в Световния океан е към 35 елементи на хиляда или с други думи - 3,5% от тежестта на цялата океанска вода се пада на разтворените в нея соли. Според някои калкулации, това би означавало, че в случай че можехме да извадим тази сол на сушата и да я разпределим отмерено, то върху земята щеше да се образува пласт с дебелина колкото 40-етажна постройка.

Но за какво в морето има толкоз доста сол - от кое място идва и за какво не си отива?

Дъждовната вода не е с неутрално pH. Тя е леко киселинна , заради съществуването на въглероден диоксид в атмосферата. При дъжд тази киселинност спомага за разрушаването на скалите, а водата повлича със себе си соли от тях. Те попадат в реките, в от тях - в морето или океана. Така се образува непрекъснат поток на соли към " огромната вода ".
 Снимка 438387

Пример за този развой са Голямото солено езеро в Съединени американски щати и Мъртво море (което също е езеро). Те са 10 пъти по-солени от океана , макар че даже нямат връзка с него. И точно на това се дължи солеността им - реките вливат в тях незабележимите на пръв взор количества соли, само че тези две езера не се оттичат и водата остава в тях . Единственият ѝ излаз е изпарението , само че при този развой солите остават в езерото, а се изпарява сладка вода. А това води до още по-голяма централизация на солите в тези езера.
 Снимка 438386

През последните години беше открито, че освен реките носят соли към океана. На разнообразни места по дъното му има отвори , от които извира гореща вода, носеща соли от скалите, съставящи самата земна кора, ситуирана под океана.

Въпреки всичко това, солеността на Световния океан е достигнала равновесие и водите му не стават все по-солени. Причината - по едно и също време с процеса на приток на соли към водите му, тече и бърз развой на превръщане на други соли в минерали по морското дъно, защото солената вода взаимодейства със скалите в двете посоки.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР