Средната оценка, която училищното образование получава от родителите днес, е

...
Средната оценка, която училищното образование получава от родителите днес, е
Коментари Харесай

Родителите оценяват образованието в селата като по-добро от това в столицата

Средната оценка, която учебното обучение получава от родителите през днешния ден, е „ Добър “ 4.31. Най-ниската оценка е в столицата (4.18), а най-високата - в селата (4.40). 46% от родителите дефинират учебното обучение в София като консервативно. Обратна е наклонността в дребните градове и селата, където към 47% считат образованието за прогресивно. 37% от родителите не считат, че казусът в образованието е в учителите. А главен извод е, че в столицата има липса на млади учители, като повече педагози са в селата.

Това демонстрира национално представително проучване на Асоциация " Родители ", показано на конгрес за взаимоотношението сред учебното заведение и фамилията. То е направено сред септември и октомври 2023 година от организация " Ноема " измежду 807 родители на деца сред 1-ви и 12-и клас.
Дисциплината - най-големият проблем
Дисциплината на учениците е най-често посочваният от родителите проблем в образованието - по-голям даже от претрупания образователен материал. На това мнение са 45% от родителите, взели участие в проучването. То демонстрира, че те се държат мощно консервативно, като близо 70% от тях утвърждават ограничения като връщане на оценката за държание и овластяване на учителите да постановат повече санкции на децата.

От Асоциация " Родители " означават, че единствено от данните в проучването не може да се каже дали родителите упрекват учебното заведение за неприятната дисциплинираност, или до каква степен в действителност желаят поддръжка от учебното заведение за справяне с нея. Ясно се вижда обаче, че родителите виждат компликации в това по какъв начин да наложат на децата държанието, което считат за вярно.

На второ място като проблем (40%) родителите показват прекомерното количество образователен материал и методът на поднасяне - не толкоз от позиция на учителите, а по-скоро в учебниците, които за родителите са прекалено много. Най-често от претрупан образователен материал се оплакват родителите на децата в прогимназията (48%). Прекалено многото учебници (29%) и неприятно поднесеният в учебниците материал (28%) са сложени на второ място, най-много като проблем за родителите на децата в I-IV клас. Произволните " промени " на МОН също се възприемат като главен проблем (28%), най-ясно деклариран измежду родителите на гимназистите. Това демонстрира, че те не виждат в работата на просветното министерство поредност, визия, а постоянно и смисъл.
Проблеми, свързани с учителите
Що се отнася до учителите, 37% от родителите не считат, че в образованието има проблеми, свързани с тях. Най-малко посочвания това изказване събира в София (23%), а най-вече - в селата (50%). Когато въпреки всичко става въпрос за проблеми, свързани с учителите, водещото не е рецензия към качеството им на експерти, а най-много неналичието на млади учители (24%), като това се вижда като проблем най-остро в София (34%) и най-слабо в дребните градове и села (18-20%).

Все отново се показват и проблеми с качеството на преподаване. Два основни казуса се обрисуват еднообразно постоянно - неприятно поднесеният образователен материал от учителите (20%) и това, че те са консервативни и не приготвят децата за това, което им следва (19%). Твърдението, че учителите са неподготвени, се показва от 15% от родителите, а неналичието на почитание към децата от страна на учителите - от 12% от родителите, като в София този дял е 19%. Немалка част от участниците в проучването считат, че родителите си разрешават да се постановат над учителите и че децата имат доста права, а учителите – малко.
Родителите и домашните
39% от родителите считат, че е обикновено да оказват помощ с домашните. По-склонни да намират това за обикновено са родителите с по-малки деца и тези с по-ниски приходи, а малко съгласни са по-възрастните родители, тези от столицата и с приходи над 3000 лева месечно. Друга огромна група родители (39%) считат, че да оказват помощ с домашното е обикновено, в случай че е понякога. Близо 1/5 не считат тази процедура за естествена, защото демонстрира, че детето не схваща урока.

Най-много родителите оказват помощ за домашните 1-2 пъти в седмицата (34%), други 28% - 3-4 пъти в седмицата или всеки ден. Една пета оказват помощ сред един път и три пъти в месеца, а 18% - в никакъв случай. По-висок дял от междинния са родители на деца в I-IV клас (40%), които оказват помощ 3-4 пъти в седмицата или всеки ден, а най-нисък е делът измежду родителите на гимназисти. Най-високите дялове на родителите, които в никакъв случай не оказват помощ за домашните, са родителите на гимназисти (47%) и родителите, живеещи на село (26%).
Частните уроци
Родителите всеобщо считат частните уроци са нужни, тъй като учебното заведение не е способно да даде задоволително добра подготовка за изпитите след 7-и и 12-и клас. Половината от родителите имат желание да запишат децата си на частни уроци за кандидатстването след 7-и клас (48%), а всеки десети към този момент го е направил (9% от родителите на деца в 6-и и 9% от родителите на деца в 7-и клас). Почти 1/4 нямат желание да записват децата си (23%), а съгласно друга 1/10 от родителите децата им се оправят сами. Що се отнася до кандидатстване след 12-и клас, още повече родители имат желание да запишат децата си на уроци - към 67% или 2/3.
„ Различните “ деца
Мнозинството от родителите декларират, че нямат проблем децата им да учат с " разнообразни " деца, само че към 1/3 са на други отзиви. 14% виждат като проблематични децата с друга половост. Всеки десети родител (11%) счита за проблематични децата от ромски етнически генезис, а 7% са безапелационни, че въобще не желаят децата им да са наоколо до " разнообразни " деца. Техният дял е малко по-висок от междинното за страната в селата (12%) и по-нисък (3%) - в регионалните градове.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР