Трудовите възнаграждения, макар и увеличаващи се, не са релевантни на

...
Трудовите възнаграждения, макар и увеличаващи се, не са релевантни на
Коментари Харесай

Синдикат Образование: Учителските заплати остават обидно ниски

Трудовите хонорари, въпреки и увеличаващи се, не са съответстващи на многочислените отговорности и отговорности на учителите. Това са дали отговор 90,7% интервюирани, които са взели участие в национално проучване във връзка на обществения статус на учителската специалност и факторите, които притеглят или отдалечават педагозите от просветителните институции.

Изследването е направено от Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " и в него са взели участие 4150 учители, родители и заинтригувани.

Само 6,3% считат, че възнагражденията са мотивиращи.

Синдикатите показват, че както в партийните стратегии на " ГЕРБ " и Продължаваме промяната ", по този начин и в Колективния трудов контракт (КТД) за бранш " Средно обучение ", са заложени задължения за учителска заплата, не по-ниска от 125% от СБРЗ за страната.
 Синдикат
Синдикат " Образование ": Може би е моментът да затворим учебните заведения и да излезем на улиците

Спекулиране със сметките за заплатите на учителите понижило обещаното нарастване

Около 85% от бенефициентите декларират, че учителската заплата към този момент се усеща с равнището на СБРЗ за страната, заради галопиращата инфлация. И въпреки всичко 5,7% считат, че обезпечената от КТД и партийните стратегии заплата с равнище 125% над СБРЗ ще бъде достигната.

Въпреки повишение на учителските заплати, просветителните синдикати показват, че междинната възраст на учителите в България не се е трансформирала осезателно през последните 5 години.

Образователните анализатори настояват, че утвърдилата се наклонност за повишение на учителските заплати към този момент притегля трайно млади учители в просветителната система. И въпреки всичко 81% от участниците в проучването са дали отговор, че възнагражденията изрично не компенсират възходящите отговорности и отговорности, и голямото прегаряне. Това от своя страна е отблъскващо за младите учители.

Анкетираните са дали отговор, че и няма изключително кариерно развиване за учителите. Само 19,5% са декларирали, че в просветителната система българските учители имат опция за кариерно израстване. Останалите обаче са безапелационни, че отвесното кариерно развиване - заместник-директор и шеф, специалист, шеф " Регионално ръководство на образованието " (РУО) и така нататък - е изключващо за учителите.

Синдикат " Образование " заключва, че с цел да се реализира смяна във възрастта на учителите, би трябвало да се промени отношението на българските институции и общество към специалността на учителя.
 Няма искащи за шефове на 33 учебни заведения у нас
Няма искащи за шефове на 33 учебни заведения у нас

Близо 10% от учителите в страната са пенсионери или в пенсионна възраст

По мотив методическата поддръжка на учителите, единствено 76,4% от интервюираните учители са уверени, че не могат да разчитат на методическа помощ от РУО, тъй като районните ръководства от дълго време са изгубили своя експертен запас, с който да извършват своята методическа функционалност.

Бенефициентите са подредили по приоритет препоръчаните в анкетата политики, както следва:
31,5% считат, че учителят би трябвало да се сложи в верния кръг от пирамидата на педагогическата подчиненост: над възпитаници, родители и неправителствени организации; 29,3% са безапелационни, че би трябвало да се възвърне престижа на учителя - с гаранции от институциите и консенсус в българското общество; С 21,6% е спретнат на трето място целта " Гарантиране на автономността, неприкосновеността и опазването на физическото и психическо здраве на учителя и неговата персона " ;
В дъното на класацията остават:
Забрана за оценка на учителския труд въз основа на документи; Минимизиране на действителната и виртуална " бумащина " в работата на учителя; Усещане за партньорство от РУО и МОН.
Синдикатите са безапелационни, че за добър рейтинг и привличане на млади учители е належащо:
Учителската заплата да стане 150% над СБРЗ за страната, регламентирано в закона за предучилищното и учебно образование; На започващите учители да им се обезпечи опция за хоризонтално и отвесно израстване; Да се утвърди политиката по попечителство, като в процеса се включат, както опитните учители, по този начин и специалистите в РУО; Административните институции да се подредят вярно йерархически и да партнират на учителя; Да се работи по повод предварителна защита на експанзията и съблюдаване на учебните правила, което включва и драконовски ограничения към родители, които не партнират; Обемът на образователния материал да се понижи, само че освен на думи; В образователните стратегии, да се заложи компетентностния метод, проекто-базираното образование и повече процедура, с цел да се реализира по-добро качество на образованието и по-високи резултати в PISA, НВО и ДЗИ; Да се понижи тежестта на учебниците; Да се приключи неуместната действителност шеф на РУО, районни и държавни специалисти, да вземат по-ниски заплати от шефове на училища; Авторитетът на учителя да спре да бъде противоречив.  Европейската комисия обезпокоена от дефицита на учители
Европейската комисия обезпокоена от дефицита на учители

Забелязва и позитивна наклонност - от ден на ден млади европейци получават висше образование
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР