Остава по-малко от месец до датите за матурите след 12.

...
Остава по-малко от месец до датите за матурите след 12.
Коментари Харесай

Матури'24: Какво трябва да знаят родители и ученици

Остава по-малко от месец до датите за матурите след 12. клас, както и за външното оценяване при по-малките възпитаници. На 17 май ще се състои наложителният държавен зрелостен изпит по български език и литература, а на 20 май - вторият наложителен ДЗИ. На 27 и 28 май - оценяването за 4. клас, а за 7. и 10. - надлежно на 17 и 19 юни и на 10 и 12 юни.

Тази година обаче изпитите ще се проведат в малко по-различен формат - седмокласниците ще имат 75 минути за първата част, вместо 60, а в теста им по математика ще има две задания повече с избираем отговор и две по-малко със свободен отговор. При оценяването в 10. клас смяната по БЕЛ се състои в унищожаване на две задания, а самият изпит ще е по-практически насочен.

Освен това от Министерството на образованието и науката вкараха опция за в допълнение явяване на НВО на заболели възпитаници и за смяна на оценката на зрелостниците.

Как новите промени ще се отразят на децата и организацията в учебните заведения, по какъв начин ще става повторното явяване на болен възпитаник и за смяна на оценката, както и какви са провокациите пред актуалната просветителна система и учителите - в особено изявление за Dir.bg изяснява шефът на столичното 39. СУ " Петър Динеков " - доктор Албена Кондева .

Тази година държавните зрелостни изпити и външното оценяване ще се проведат в по-различен формат. Ще има и спомагателни дати за явяване на НВО на болните деца, както и за повишение на оценките на зрелостниците. Как това ще се отрази чисто организационно на учебните заведения?

Форматите на този тип изпити се задават на национално равнище и са от дълго време известни. Учителите по предмети са се съобразили с всички условия и са работили по този начин, че да приготвят учениците за това, което ги чака в деня на изпита.

По отношение на измененията в нормативната уредба, касаещи възможните спомагателни дати за явяване, дано да уточня, че това е опция, която е строго регламентирана и не касае болните възпитаници въобще, а единствено тези, които са били в болница или под карантина, както и тези, които са претърпели сериозна загуба в фамилията.

Уточнение е нужно и във връзка с настройката за изпит, който безусловно покачва оценката на явяващите се. Такова разбиране няма. Изпитите са за смяна на оценката и в тази връзка тя може да е и по-ниска от към този момент поставената. Затова би трябвало добре да се обмисли готовността за явяване на изпит.

Иначе смяната, която визирате, касае към този момент дипломирали се зрелостници, искащи да се явят на изпит по реда на ДЗИ, който е за задачите на кандидатстването във ВУЗ. Предстои да забележим какъв брой ще са тези, които ще се възползват от опцията.

Разбира се, всички тези промени натоварват в допълнение просветителната система и е необходим сериозен човешки запас, който да е разполагаем съвсем през цялото лято. Да не забравяме, че през юли и август тече и класирането по държавен план-прием, което също изисква обезпеченост по администрирането на процеса.

Как би трябвало да бъде сигнализирано, че ученикът е болен? Трябва да бъде обявено на класния началник, на шефа, на РУО?

Съгласно нормативната уредба до седем работни дни след датата на съответния изпит родителите или настойниците на ученика би трябвало да подадат заявление до началника на РУО, съпроводено със съответните документи, доказващи заявените условия.

Имате ли информация какъв брой дни след постоянната дата ще се проведат изпитите за болните деца? Какво се случва, в случай че някое от тях към момента не е в положително здравословно положение?

Министърът на образованите и науката ще дефинира тази спомагателна дата, откакто стане ясно какъв брой са подадените заявки на национално равнище.

Възможно ли е да има корист с спомагателната дата за болните възпитаници?

Теоретично постоянно е допустимо.

Какво е предизвикването изборите 2 в 1 да са на 9 юни, а външното оценяване за 10. клас - на другия ден?

Предизвикателството е още веднъж организационно - изключително за учебните заведения, в които ще се организират избори. Макар НВО в 10. клас да не е с особена трудност и специфичност, въпреки всичко изисква запаси и време, както и подготовката на учебните здания за изборите.

Какви са прогнозите ви за резултатите от ДЗИ и НВО тази година? Новите формати ще допринесат за по-високи оценки или тъкмо противоположното - ще объркат учениците и резултатите ще са незадоволителни?

Объркване не би следвало да има поради формата. Както към този момент споделих, той е прочут още от началото на образователната година и съгласно него е работено в клас. А какви ще са резултатите - следва да забележим.

Живеем във времена, в които огромна част от вниманието на учениците е концентрирано в интернет - в обществените мрежи. Как успявате във вашето учебно заведение да се справите с казуса със загубата на интерес към образователния развой и неналичието на самообладание от мигновени резултати? Как насърчавате учениците си да са дейни, да са въвлечени в изучаваното в учебно заведение?

Това е един от огромните проблеми в актуалното учебно заведение. Днешните възпитаници живеят повече във виртуална среда. Дори и общуването посред им е повече виртуално, в сравнение с действително и това е реалност, който не трябва да се не помни.

От друга страна, сполучливият образователен развой изисква подготвеност за поредно, систематично и старателно присъединяване и от страна на учениците. Минаха времената, в които учителят беше единствен източник на познания и в учебно заведение се изискваше просто " да слушаш ". Днес е нужно ученикът да взе участие интензивно, да прави, да мисли, да поема разнородни провокации, с цел да напредва. В същото време днешните деца някак привикнаха да получават елементарно и бързо задоволство във виртуалния свят и чакат същото и във връзка с всички останали аспекти на живота, което включва и ученето. Затова постоянно има съществени разочарования и отвод да се продължи напред в образователната работа, тъй като не всеки път е елементарно.

В нашето учебно заведение се стараем да използваме множеството модерни просветителни тактики, техники и методики. Игровият метод е подобаващ и се употребява при по-малките възпитаници, само че за по-големите се ползват разнородни интерактивни способи, които предизвикат учениците да мислят, да са дейни, самодейни и на практика насочени. От известно време организираме иновационни лагери, които провокират учениците да приложат наученото в ексцентрична практическа обстановка и да употребяват разнообразни личностни качества. Тази процедура е добре призната както от учениците от прогимназиален стадий, по този начин и от гимназистите.

В последните години се усъвършенстваха доста изискванията за учителската специалност. Има ли задоволително нови фрагменти или изискванията към момента не са задоволително привлекателни за младежите?

Да, заплащането се промени и това притегли и хора, които имат нереалистична визия за учителската специалност. Но пред всички новоназначени сътрудници, с изключение на владеенето на материала по предмета, стоят и проблемите с менажирането на класната стая, с многото организационна и административна работа, със сериозната динамика в всекидневието, както и общуването с родители, възпитаници и сътрудници. Като цяло все по-трудно се намират качествени фрагменти и това е съществено предизвикателство пред всеки един шеф на просветителна институция.

Какво е мнението ви за смяната на дните за отсъствия по фамилни аргументи?

Промяната е относително неотдавна и е нужно време, с цел да забележим дали причините, с които се направи тя, ще се оправдаят. Към сегашния миг моите наблюдения са, че отсъствията по фамилни аргументи се употребяват най-вече към празничните дни. Другото необятно публикувано поверие е, че те " се поставят " и безусловно би трябвало да си ги използваш през годината.

Какво смятате за новия формат и при състезанията за шефове? Каква е вашата философия за ръководството на учебното заведение, в което сте шеф?

Аз съм от шефовете, които минаха през този формат на състезанието. Според мен е позитив нуждата да се приготви идея за стратегическо ръководство, тъй като това изисква познаване на съответната просветителна институция. За мен като шеф на учебно заведение е значимо да осигуря стимулираща среда за учене на учениците и за работа - на педагогическите експерти от институцията.

Смятам, че учебното заведение би трябвало освен да дава познания и да слага оценки, само че и да бъде модел за взаимоотношения, правила, общественозначими правила и правила, които да се съблюдават от всички. Надявам се на положителни резултати във времето, издигане престижа на 39. СУ " Петър Динеков " и позиционирането му като търсено и мечтано. Вярвам, че към този момент подхванатото осъвременяване на средата, тъй като тя възпитава, актуален метод в преподаването, както и провокирането на учениците към по-активно присъединяване в образователния развой ще трансформират учебния живот към по-добро.

Къде съгласно вас са пробойните в просветителната система? Какво бихте трансформирали вие, с цел да създадете идеалното учебно заведение?

Идеалът за учебно заведение е тревожил мисълта на доста педагози и философи, само че подобен не може да съществува по един общопризнат модел. Училището е призвано да образува новото потомство и да предава знанията на предците ни. Но с изключение на тези две огромни съществени задания, то има и доста други, които се задават от условията на времето, в което живеем. Според мен актуалното учебно заведение се нуждае от повече независимост, еластичност и адаптивност по отношение на процесите в обществото, които текат извънредно бързо.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР