Сред причините за разрива в отношенията между кабинета и Министерството

...
Сред причините за разрива в отношенията между кабинета и Министерството
Коментари Харесай

Важните новини във ФАКТИ за 11 юни


Сред аргументите за разрива в връзките сред кабинета и Министерството на енергетиката е предложениото от " ИТН " за продължение на контракта с „ Газпром “, до момента в който намерим сигурен източник на доставки, заяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов пред " Евронюз България ".

Идеята среща отвод от страна на вицепремиера Асен Василев. Договорът на България с " Газпром " изтича в края на тази година. Вицепремиерът Асен Василев съобщи изрично в края на април, когато " Газпром " спря в нарушаване на сегашния контракт подаването на природен газ за България, че комерсиалните взаимоотношения сред " Булгаргаз " и " Газпром " няма да бъдат продължени.

В този миг България има три съществени целта, които Европейски Съюз би трябвало да бъда част от гаранцията, с цел да можем да имаме стъпки напред по отношението на предоставяне на единодушие за започване на договаряния на Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Това съобщи министър председателят Кирил Петков на взаимен брифинг с Олаф Шолц.

" Първото нещо е да се видят през европейския развой да се подсигурява включването на българите в Конституцията на Северна Македония, с цел да се защитят правата на българското малцинство там. Едновременно с това имаме Рамкова позиция и Договор за добросъседство. Всяко едно допустимо решение би трябвало да включва тези три целта ", съобщи Петков.

" Германия схваща, че не е елементарно да се преодолеят историческите различия сред прилежащите страни, само че нашият опит демонстрира, че е обогатяващо за всички, когато се преодолеят недоверието и се изградят другарски връзки със съседите. Затова настоятелно поддържам постигането на единодушие за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Република Северна Македония и Албания. Смятам, че има късмет за реализиране на прогрес. Ще продължим полемиката и обмена сред нас до края на френското председателство и се надявам да реализираме прогрес. Аз съм уверен, че дружно ние, европейците, носим отговорност за Европейски Съюз и за стабилността на Балканите. Важно е да използваме процеса на разширение в този момент, в интерес на Европа.

От началото на валежната конюнктура, която стартира в четвъртък, 9 юни, до 12 часа на обяд през днешния ден, от синоптичните станции са регистрирани най-вече превалявания във Враца – 108 л/кв.м., в Рожен – 85 л/кв.м, в София – 85 л/кв.м., Драгоман – 69 л/кв. м и в Пловдив – 65 л/кв. м, заяви пред БГНЕС Виктория Клещанова от Национален институт по метеорология и хидрология.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР