Сред интересните факти, които свързват храната и човека, е времето,

...
Сред интересните факти, които свързват храната и човека, е времето,
Коментари Харесай

Човек и храната - интересни факти

Сред забавните обстоятелства, които свързват храната и индивида, е времето, за което се усвояват от организма другите типове храни.

За 1-2 часа това се случва с кафето, какаото, бульонът, прясното и киселото мляко, рохките яйца, ориза и сварената риба. От 2 до 3 часа организмът усвоява твърдо сварените яйца, омлетите, сварените картофи и хляба.

От 3 до 4 часа са ни нужни, с цел да усвоим свареното пилешко и телешко месо, а също по този начин ръжения самун, ябълките, морковите, спанака, пържените картофи и шунката, както и печената риба.

 Храносмилане

От 4 до 5 часа лишава усвояването на бобовите култури, както и на печеното месо. От 5 до 6 часа лишава усвояването на гъбите.

 Сладолед

Много хора обичат авокадо, само че малко на брой знаят, че то е един от най-лесно усвоимите артикули. То е доста потребно за кръвта и предотвратява анемията.

Ако страдате от високо кръвно, постоянно хапвайте по един нар, или пийте сок от нар. Нарът съдържа скъпата елагова киселина, която понижава кръвното налягане.

Има доста забавни обстоятелства за сладоледа, които не са известни на необятната аудитория. Така да вземем за пример първият сладолед е основан през 3000 година преди новата епоха в Китай. То представлявало примес от лед и мляко, допълнена с късчета портокал и зърна от нар.

През 380 година преди новата епоха Хипократ поучава пациентите да хапват замразен крем, който усъвършенства здравето. През петдесетте години на предишния век група английски учени, измежду които и младата Маргарет Тачър, измисля метод за приемането на по този начин наречения мек сладолед, който наподобява на крем. След кариерата си на академик Маргарет Тачър става политик.

 Бургери

Друг забавен факт за сладоледа е, че в Украйна от началото на хилядолетието се създава сладолед със сланина, която е локален известен артикул.

За ядките също има забавни обстоятелства. Така да вземем за пример шам-фъстъкът се е употребявал преди време за подготвяне на амулети против естествени катаклизми.

Не е доста известно едно в действителност значимо свойство на ядките кашу – те покачват репродуктивната дарба на мъжете и повлияват добре токсикозата при бременни дами. Подобно е и свойството на орехите – жителите на Кавказ считат, че тези ядки лекуват половото изтощение при мъжете.

Бадемът е потребен за хората, които имат податливост към заболяване на сърдечно-съдовата система. За тях се предлага да употребяват не по-малко от 100 грама бадеми седмично.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР