Сред гостите на събитието беше и областният управител Анатоли Станев.

...
Сред гостите на събитието беше и областният управител Анатоли Станев.
Коментари Харесай

Русенският университет „Ангел Кънчев“ отбеляза 77 години от основаването си

Сред гостите на събитието беше и регионалният шеф Анатоли Станев.

„ Благодарение на вас с всяка минала година образователното заведение се утвърждава като водеща научна и културна институция освен в района, само че и в страната и Европа. Вашата активност не се изчерпва само с провеждането на лекции и извършения, пада ви се и нелеката задача да сте честен и културен коректив, както и да създавате просвета “, съобщи Станев в обръщението си към преподавателите по случай празника. На студентите и докторантите пожела да бъдат целеустремени и дръзновени, с цел да реализират всички свои фантазии. „ Продължавайте да сте почтени наследници на заветите на своя патрон – Ангел Кънчев, бъдете носители на прогресивни хрумвания и свободолюбие! Бъдете борбени, бъдете новатори! “, сподели още Станев. „ За мен Русенският университет е място, където младостта среща зрелостта, място, където свободният дух бива поощряван, с цел да покорява нови върхове на познанието “, добави още регионалният шеф.

„ В последните 30 сложни за страната години Русенският университет съумя да израсне по един неповторим метод – да построи база и преподавателски състав и по този метод да заеме едно от челните места в страната. Русенският университет е един от големите мотори на нашия град “, сподели от своя страна кметът Пенчо Милков. Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев също акцентира ролята на образователното заведение и означи ролята на ректора учен Белоев за развиването на университета. „ Този университет се трансформира в общественост. Винаги приключилите тук могат да се върнат и да потърсят съвет “, сподели още Пазарджиев. От своя страна ректорът учен Белоев съобщи, че университетът е отворено пространство за нововъведения и споделена отговорност за развиването на образованието и науката на бъдещето. Той приказва и за извънредно високата оценка на университета от страна на Министерството на образованието и опцията висшето учебно заведение да бъде част от мрежата на изследователските университети в България.

Кратко одобрение произнесе и Русенският митрополит Негово Високопреосвещенство Наум, който сложи акцент върху вярата в положителното.

По традиция тържествената стратегия стартира с полагане на венци и цветя пред паметника на Ангел Кънчев, намиращ се при входа на висшето образователно заведение. Минути по-късно бе показана галерия на някои от най-високо оценените през миналата академична година печатни и електронни издания на екипа на университета. Експозицията включва общо 148 издания. От тях 13 монографии, 9 книги, от които 3 са художествена литература, 3 студии, 12 учебника и образователни принадлежности, 22 научни изявления, като измежду тях 8 са с импакт фактор и още доста други. На тържествена гала в „ Канев център “ своите дипломи получиха 22 доктори, двама доктори на науките, 10 доценти и четирима професори.

Сред формалните посетители бяха още заместник-кметовете на Община Русе Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, общественици, началникът на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева, а също и редица представители на държавната и локална власт.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР