Сред екзотичните изтънчени вкусове кардамонът няма солова роля. Той е

...
Сред екзотичните изтънчени вкусове кардамонът няма солова роля. Той е
Коментари Харесай

Чай от кардамон - свойства и ползи

Сред екзотичните изтънчени усети кардамонът няма солова роля. Той е пикантно допълнение, което с усет и мирис способства за празника на сетивата.

В Близкия и Далечния Изток родената в Индия фалшификация се прибавя към чая и кафето, а в арабския свят е ценена напитка за потентност. Бедуините пускат зрънцата кардамон през чучура на чайника и при разливането, горещата напитка изплаква зрънцата и поема от тяхното благовоние.

Кардамонът акцентира естествения мирис на напитката, понижава риска от сърдечни разстройства. В Китай поставят кардамон в чая, с цел да им даде повече мъдрост, а индийците пият чай Масала с доста кардамон и канела.

В Кашмир подправят с кардамон зеления чай със сладостен усет, а в западните области вършат билков чай с щипка от ароматната фалшификация. Подходящ е за тонус, при сърцетуптене, като антидепресант, против отмалялост и стрес.

Лековитите и тонизиращи свойства на чая от кардамон се дължат на химическия му състав. Той съдържа скъпи микроелементи, сред които магнезий, желязо, калций, цинк, масла и комплекс от витамини, сред които могат да се упоменат РР, В комплекс, аскорбинова киселина.

Заради отхрачващото и противовъзпалително деяние напитката се употребява против гадене и повръщане, при астма и бронхит, за облекчение на мигрената и при зъбобол, при заболяване на бъбреците и пикочните пътища, за по-спокоен сън.

 чай масала с кардамон

Чаят от кардамон може да се подготвя по друг метод, само че постоянно подправката е в тандем с различен тип чай, тя е щипката екзотика, която ускорява лечебната мощ на класическия чай. Най-приятен е този, при който кардамонът се сварява настрана от чая и след това двете течности се смесват.

Как да си приготвим чай от кардамон?

В 1. 5 литра вода, която би трябвало да кипне, се поставят 9-10 шушулки зелен кардамон, които съставляват самия плод на подправката. Вари се на слаб огън към 5 минути. След това се запарва още 15 минути.

Отделно се сварява някакъв тип мощен чай - зелен, черен Цейлонски, дружно с късче лимон или портокал. Когато чаят е подготвен, кардамонът се кипва още веднъж и се смесва с чая. Запарва се няколко минути.

Подходящи подправки са мед, мляко, канела.

Чаят може да се подготви и като кардамонът и чаят се варят дружно, като на първо време във врящата вода се пуска кардамон, а след това се прибавя и чаят. Такава напитка стопля и защищава от простуди, по тази причина е добра за зимен чай.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР