Сред държавите, които най-много допринасят за световната икономика са още

...
Сред държавите, които най-много допринасят за световната икономика са още
Коментари Харесай

САЩ, Китай, Япония и Германия са най-големите икономики на света

Сред страните, които най-вече способстват за международната стопанска система са още Англия, Индия, Франция, Италия, Канада и Южна Корея.

При 22,9 трилиона $ Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати съставлява почти 25% от международната стопанска система, дял, който в действителност се е трансформирал доста през последните 60 години. Най-много за стопанската система на страната способстват промишленостите на финансите, застраховането и недвижимите парцели.

Икономиката на Китай е втора по номинално изражение, като се движи покрай $17 трилиона Брутният вътрешен продукт. Страната остава най-големият производител в света.

Най-голямата европейска стопанска система се оказва Германия. Според данните тя изнася към 20% от колите в света.

Впечатление прави, че една от най-големите страни, които не престават да водят война със Съединените американски щати, остава надалеч обратно в класацията на най-богатите стопански системи в света. Става дума за Русия. Държавата се подрежда на едвам 11-то място с 1.7% от международния Брутният вътрешен продукт.

Изведени са данни и за 50-те най-малки стопански системи. Става дума за недобре развити или островни страни. С Брутният вътрешен продукт от 70 милиона $ Тувалу е най-малката стопанска система в света. Разположен сред Хаваите и Австралия, най-голямата промишленост на този вулканичен архипелаг разчита на териториални права за лов на риба.

Страната печели обилни доходи от своя домейн ".tv ". Между 2011 и 2019 година той печелеше 5 милиона $ годишно от компании – в това число Twitch, благосъстоятелност на Amazon, за лицензиране на името на домейна Twitch.tv – еквивалентно на почти 7% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Над ⅓ от заетостта в тези дребни стопански системи зависи от промишлеността на туризма.

Най-бързо растящата стопанска система за 2021 година се оказва Либия, която регистрира 123.2% растеж на Брутният вътрешен продукт за миналата година. Тук се подрежда и Ирландия, която регистрира растеж от 13%. Страната се употребява с поддръжката на някои от най-големите интернационалните корпорации в света - Фейсбук, TikTok, Гугъл, Apple и Pfizer. Европейските седалища на тези компании се намират точно там.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР