Сред битовите предмети има неща, които използваме години и дори

...
Сред битовите предмети има неща, които използваме години и дори
Коментари Харесай

13 неща, които трябва да се сменят всяка година

Сред битовите предмети има неща, които използваме години и даже десетилетия. Може да наподобяват здрави и издръжливи, само че множеството имат стеснен живот.

Ние организирахме иследвания и по шкафовете и на рафтовете и направихме лист с неща, които имат период на валидност не повече от една година.

Пластмасови контейнери

Съвременните проучвания са потвърдили, че даже контейнерите за храна отделят естроген-подобни химикали, които водят до съществени здравословни проблеми като диабет, затлъстяване и рак. Ако ще сложите резервоар в микровълновата не е хубава концепция. Особено рисково, в случай че контейнерът има пукнатини. Препоръчително е да сменяте пластмасовите контейнери най-малко един път годишно.

Пластмасови дъски за рязане

Дъските за рязане от всевъзможен материал (пластмаса, дърво) съдържат доста драскотини, в които се натрупват микроби и бактерии. Експертите предлагат да ги сменяте най-малко един път годишно.

Белачка

За да не усложнявате процеса на готвене и да не застрашавате здравето си, по-добре е да обновявате този кухненски принадлежности всяка година.

Дървена стойка за ножове

Често този кухненски аксесоар се слага покрай мивката и мокрите ножове го скапват. Следователно за дървена стойка за кухненски ножове важи същото предписание, както за дървени пластмасови дъски: сменяйте най-малко един път годишно. И не забравяйте да избършете ножовете след всяко измиване.

Кухнинска ръкавичка

Също веднъж годишно би трябвало да се сменят, тъй като при непрекъснат допер с гореща фурна материята се изхабява.И със времето подрбна ръкавица няма да може да защищити ващите ръце.А по-добре да купите силиконови ръкавици.

Зехтин и кокосови масла

След приключване периода на валидност доста масла стават гранясали и губят потребните си свойства. Същото важи и за зехтин и кокосовите масла, които имат период на валидност 12 месеца.

Гребен

Дори при деликатна грижа, върху гребена остават частици, заради което косата по-бързо се замърсява, става чуплива и безжизнена. Натрупванията на микроби и бактерии, които се утаяват в микропукнатините на материала, могат да причинят сърбеж, пърхот и болести на косата. Специалистите предлагат гребенът да се измива най-малко един път седмично и той би трябвало да се сменя най-малко един път годишно.

Лак за нокти

Срокът на валидност на лака нормално е 1–1,5 години. Трябва да се има поради, че съхраняването на заветните бутилки наоколо до източници на топлота и светлина води до втвърдяване, избледняване и вследствие на това по-бързо утежняване на продукта.

Завеса за баня

Поддържането на завесите за душ чисти е също толкоз значимо, колкото и поддържането на тоалетната ви свежа и бяла да вземем за пример. В последна сметка банята има всички условия за струпване на плесен и мухъл. Важно е да измивате постоянно завесите за банята, а след към година приложимост, те би трябвало да бъдат изхвърлени и сменени.

Менструални чаши

Менструалните чаши за многократна приложимост от дълго време са спечелили сърцата на еко-жените. Но се оказва, че тези трайни женски хигиенични артикули би трябвало да се актуализират постоянно. Сменяйте менструалната чашка на нова един път годишно, в краен случай – един път на 2 години.

Килим за йога

Продължителността на килима за йога зависи от доста фактори, като да вземем за пример качеството на материала, от който е направена, и честотата на потребление. Лошата миризма, несъразмерната хлъзгавост, изисканост и явно изхабяване са сигурни признаци, че килимът е станал негоден. Според специалисти би трябвало да се сменя всяка година.

Прахоуловител за прахосмукачка

За да бъде почистването в действителност дейно и прахосмукачката да служи дълги години, торбите за прахуляк би трябвало да се почистват на постоянни шпации. В последна сметка след всяка приложимост те безусловно са запушени с бактерии, плесен и прахуляк. Професионалните производители на прахосмукачки предлагат промяна на филтърни торбички на всеки 12 месеца.

Протектор за матрак

Не е загадка, че възглавниците и чаршафите би трябвало да се сменят постоянно. Какво ще кажете за протектор? В последна сметка точно той е бариерата, която защищава матрака от прахуляк и микроби. Средно един човек изхвърля толкоз доста мъртви кожни кафези всеки ден, че може да изхрани до 1,5 милиона акари, съгласно изследвания. За да запазите личното си здраве, както и да удължите живота на матрака, би трябвало всяка година да промените остарелия протектор.

Какви битови предмети сменяте всяка година и кои – един път месечно?

Източник: apetiten.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР