Сравнението с програмата за възстановяване на европейските икономики след Втората

...
Сравнението с програмата за възстановяване на европейските икономики след Втората
Коментари Харесай

Европа след коронавируса и след Втората световна война - съществена разлика в помощта

Сравнението с програмата за възобновяване на европейските стопански системи след Втората международна война, известна като проектът " Маршал " и сегашните проекти за поддръжка на Европейска комисия е значително неопределено, настояват специалисти.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен неведнъж съобщи, че Европа се нуждае от нов проект " Маршал " за справяне с икономическата рецесия, провокирана от ковид, като идващият дълготраен бюджет на Европейски Съюз залегне в основата му. Но въпреки да се базира на огромната стратегия, финансирана от Съединени американски щати за издигане на Европа от пепелта на Втората международна война, с цел да илюстрира мащаба на предизвикването, пред което счита, че в този момент е изправен континентът, сравнението на Фон дер Лайен остава безпричинно, считат специалисти и длъжностни лица.
Първо, парите за новия проект " Маршал " би трябвало да дойдат от самите страни-членки, а не извън и освен това няма съгласие за напълно безплатна помощ в този момент, за разлика от след Втората международна война. От друга страна, бюджетът на Европейски Съюз е доста по-малък като % от европейската стопанска система, в сравнение с следвоенната помощ, предоставена от Съединени американски щати. И по-голямата част от бюджетните средства на Европейски Съюз се разпределят по съществуващи стратегии, като да вземем за пример селскостопански дотации и разноски за районно развиване.
За да трансформира многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз в същински стопански избавителен проект, Европейска комисия ще би трябвало да предложи /а обособените да приемат/, надалеч по-голям бюджет от всичко, препоръчано по-рано, дружно с радикална преправка в разпределението на споделените средства. Засега няма индикации, че се предлага нещо трагично или че би било признато.
Ясно е, че бюджетът на Европейски Съюз ще играе известна роля в икономическата тактика за справяне с коронакризата. Но също по този начин е ясно, че отговорът ще пристигна на първо място от огромните разноски от националните държавни управления и стратегия за закупуване на активи на стойност 750 милиарда евро от Европейската централна банка, както и други стратегии на Европейски Съюз, евентуално избавителния целеви фонд за еврозоната и схемата за презастраховане при безработица.
Оригиналният проект " Маршал " употребява безплатни средства, с цел да съживи производството в западноевропейските стопански системи, които бяха опустошени от Втората международна война. Помощта би трябвало да бъде изразходена за " поощряване на индустриалната и селскостопанската продукция ", както и " поощряване на възобновяване или поддържането на стабилността на европейските валути, бюджети и финанси " посредством " улеснение и стимулиране на растежа на интернационалната търговия на участващите страни една с друга и с трети страни посредством подобаващи ограничения, в това число понижаване на бариерите, които могат да попречват сходна търговия ", гласи Американския закон за икономическо съдействие от 1948 година
Планът " Маршал " пристигна с някои условия. " Европейската интеграция беше първостепенно условие ", споделя Бен Стил, старши помощник и шеф по интернационална стопанска система в мозъчния концерн на Съвета по външни връзки, който написа книга за проекта " Маршал ". " Ключово изискване беше комунистическите партии да не могат да вземат участие в съдружните държавни управления в страните-получатели. Съединените щати ясно дадоха да се разбере, че ще понижат помощта по " Маршал ", в случай че комунистите в миналото получат достъп до властта ", напомни Стил.
Това е основна разлика сред проекта " Маршал " и всеки опит за възобновление на европейската стопанска система посредством бюджета на Европейски Съюз. Но има и основна разлика сред обсега на първичния проект " Маршал ", по който има помощ на 16 страни сред 1948 и 1952 година, и идната дълготрайна финансова рамка на Европейски Съюз, която би трябвало да се организира сред 2021 и 2027 година
Американската помощ през 1948-1952 година възлиза приблизително на 2,6 % от икономическата продукция на страните получатели, съобщи Стил. В номинално изражение безвъзмездните средства възлизат на 13,2 милиарда $ - 1,1 % от американският Брутният вътрешен продукт по това време, означи той.
Първоначалното предложение на Европейската комисия за бюджета на Европейски Съюз за 2021-2027 година беше равностойно единствено на 1,11 % от брутния народен приход (БНД) на блока, мярка за размера на стопанската система, която включва продукция и други детайли. И когато водачите на Европейски Съюз не съумяха да реализират единодушие за бюджета на среща на върха през февруари, те потърсиха компромис от към 1,07 % от Разузнавателна служба на ФРГ.
" Бюджетът на Европейски Съюз несъмнено не е задоволително огромен и няма да бъде задоволително огромен, с цел да бъде главният инструмент за справяне с икономическата рецесия. Националният фискален тласък (подкрепен от дейности на Европейската централна банка) ще бъде основен ", съобщи в текстово известие източник на Politico.
Експерти считат, че самият бюджет на Европейски Съюз няма да бъде задоволителен за справяне с икономическите провокации пред Европа след COVID-19.
Още: " Почти 12 милиарда евро за България. Кой какъв брой получава от фонда на Европейски Съюз за възобновяване "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР