Сръбският вицепремиер и министър на енергетиката Зорана Михайлович заяви днес

...
Сръбският вицепремиер и министър на енергетиката Зорана Михайлович заяви днес
Коментари Харесай

Сърбия ще изгради интерконектор с Румъния

Сръбският вицепремиер и министър на енергетиката Зорана Михайлович съобщи през днешния ден в Букурещ, че Сърбия тази година ще  създаде проектно-техническа документация  за създаване на транспортния газопровод Мокрин-румънска граница от 12,8 км и с построяването на този интерконектор Сърбия ще получи опция да се свърже с  газовата система Трансгаз в Румъния и газопровода БРУА, заяви Танюг.

Михайлович беседва в Букурещ с румънския министър на енергетиката  Вирджил Попеску за реализацията на взаимния план, развиването на съдействието сред двете страни в региона на  възобновимите източници на сила и построяването на газовия интерконектор.  Тя сподели, че за Сърбия цели са свързването в газовия бранш и построяването на  нови енергийни потенциали.

Сърбия и Румъния имат обичайно положителни и другарски връзки, което е отлична основа  да разговаряме  за бъдещите взаимни планове. " Сърбия тази година стартира изграждането  на газопровода Ниш-Димитровград, който ще ни разреши да получаваме газ от терминала за полутечен газ в Гърция и газ от Азербайджан, само че нашият проект е да се свържем с газопроводи и с другите съседи, да създадем газова карта на свързаността, защото това е единственият метод да  бъдем сигурни в този бранш ", заяви  Михайлович.

Тя посочи, че  свързването на Сърбия и Румъния с  газов интерконектор е проект  от съвместен интерес и има вяра, че  неговата реализация ще бъде ускорена. " Нашата цел е да понижим производството на сила от замърсяващи горива и да увеличим % на потенциалите,  които употребяват за произвеждане на енергия  възобновими източници на сила ", съобщи Михайлович, отбелязвайки, че новият  капиталов проект на Сърбия е  стойност над 35 милиарда евро.

" В допълнение към построяването на хибридна водна електроцентрала +Джердап 3 ", желаеме и нови слънчеви и вятърни електроцентрали ", съобщи Михайлович.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР