Сръбският президент Александър Вучич обяви търсенето на алтернатива на руското

...
Сръбският президент Александър Вучич обяви търсенето на алтернатива на руското
Коментари Харесай

Вучич търси алтернатива на руското гориво

Сръбският президент Александър Вучич разгласи търсенето на опция на съветското гориво. Това оповестява Ройтерс. Политикът сподели, че Сърбия обмисля опцията да закупува нефт от Ирак и Венецуела. Той също по този начин добави, че страната ще се опита да купува въглища от Индонезия. Вучич също разгласи проекти за импорт на нефт от Азербайджан през 2023 година

Ще вземем иракски нефт. Ще се опитам да договарям и с Венецуела. Бихме го взели. Ние не сме придирчиви

Александър Вучич, президент на Сърбия

Според президента Сърбия е нараснала оптимално запасите от газ в газовите складове. Той съобщи, че тези ресурси би трябвало да стигнат за повече от 60 дни. Вучич добави още, че Сърбия би желала да закупи към два милиона тона въглища от Китай и Индонезия за топлоелектрически централи , които създават към 70 % от електрическата енергия в страната.

Газови ресурси в Сърбия
Вучич сподели, че сега Сърбия интензивно складира газ за идната зима. Според него страната към този момент има 100 милиона кубически метра в подземни складове в Унгария, четири-пет милиона се изпомпват всеки ден.

Имаме доста проблеми с електричеството, безконечен проблем с водата. И с газа, само че се борихме и имам вяра, че победихме, разясни президентът.

Държавният глава сподели, че в ПГХ " Банатски двор " се съхраняват 247 млн. куб.м. Политикът напомни, че отводът на Белград да премине към " зелена стратегия " в действителност е избавил страната.

Вучич сподели още, че страната е сключила " чудесно съглашение " с Русия за доставки на газ за три години , съгласно което Белград ще получи два милиарда кубически метра на цена от $350-370 за хиляда кубически метра. Според него Сърбия купува съветски газ " на фантастична цена ". Той сподели, че страната харчи 3,2 милиарда кубически метра газ.

Президентът добави, че Сърбия ще заплати 4,8 милиарда евро за спомагателни 1,2 милиарда кубически метра газ, в случай че купи на днешните цени. Политикът означи още, че през идващите осем месеца страната ще живее в необявено изключително състояние . Според него сега обстановката в страната е най-тежката за последните 10 години.

До края на март у нас има изключително състояние, само че официално не го вкарваме. Тези осем месеца ще бъдат най-трудните за последните 10 години, разясни Вучич.

Източник: Ройтерс
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР