Споровете за фалшивите болнични и отстраняването на тримата шефове на

...
Споровете за фалшивите болнични и отстраняването на тримата шефове на
Коментари Харесай

Лекарите се обидиха заради болничните

Споровете за подправените болнични и отстраняването на тримата шефове на лечебните заведения подвигнаха градуса в гилдията и принудиха ръководителя на лекарския съюз доктор Иван Маджаров да даде най-острото си изявление.

Да търсиш изкупителна жертва или да предизвикваш " лов на вещици " в цялото съсловие не е продуктивно за никого. Науката не е всесилна, не престават да умират хора по света, сподели той  пред във връзка краткотрайното премахване на шефовете на три столични лечебни заведения - " Пирогов ", " Лозенец " и Педиатрията, поради гибелта на тригодишно дете.

Твърденията, че в 21 век не може да се случи да почине някой от пневмония, не са правилни. Всички ние, лекарите, бихме желали нашите пациенти да оздравяват, само че това е взаимен развой на доверие сред лекари и пациенти, тогава може да разчитаме на триумф, добави лекар Маджаров.

Относно тематиката с подправените болнични и заплащането на първия ден от болничните от работодателите, той даже предложи лекарите да не издават болнични, а шефовете на предприятия да намерят метод да управляват своите служащи, когато са заболели. Иначе, би трябвало да се регистрира, че лекарят преценя какъв брой дни домашно лекуване са нужни за възобновяване, напомни Маджаров.

На въпроса правилно ли е, че се дават доста болнични сред празниците, той даде различен образец - голям брой работещи в избрани браншове на стопанската система се насочват в интервали, в които нямат работа, да им бъдат издадени всеобщо болнични за икономисване на осигуровки.

Да не приказвам за голямата численост от популацията, което безусловно заплашва лекаря, че в случай че не издаде болничен, той ще се отпише. Принуден съм да бъда изострен. Отново изкупителната жертва е лекарят. Тази тематика пристигна допълнително, съобщи шефът на БЛС.

По думите му тематиката с клиничните пътеки се е демонизирала, тъй като обществото счита, че заплащането през клиничните пътеки е порочно.

Клиничната пътека се назовава пътека, тъй като е логаритъм, който би трябвало да бъде спазен, когато пациентът попадне в болничното заведение. Друг е въпросът, че не бяха въведени механизми за следене на качеството и на контрола, а това докара до опорочаване на концепцията - на пациента да е обезпечен минимумът, който би трябвало да бъде осъществен, с цел да е ясно, че той е лекуван добре. Това е кусур, изясни доктор Маджаров.

Според ръководителя на БЛС няма съображение за повишение на броя на хоспитализациите, откакто няма повишение на броя на популацията и няма нови лечебни заведения.

Той е уверен, че парите би трябвало да са там, където са нужни. Всяка година има нарастване на бюджета на НЗОК и когато то отива единствено за бройки, не способства за качеството. Затова настояваме цените на клиничните пътеки да бъдат нараснали доста, сподели Маджаров.

Председателят на БЛС е безапелационен, че е належащо възобновяване на справедливостта в съотношението в обособените специалности, в обособените диагнози. В годините се получи едно деформиране - лекари от една компетентност са по-добре платени, тъй като техните клинични пътеки са по-добре платени, изясни той и добави:  Не е ужасно да се доплати 1 лев, страшното е, когато влезеш в болничното заведение и те накарат да намериш отнякъде 10 000 лв.. Системата на опазването на здравето първо би трябвало да се преструктурира.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР