Според традиционната китайска медицина през късното лято и ранната есен

...
Според традиционната китайска медицина през късното лято и ранната есен
Коментари Харесай

Да укрепим стомаха и панкреаса през есента


Според обичайна китайска медицина през късното лято и ранната есен дейните органи са стомахът, далакът и панкреасът. Ако по това време се появяват болести и неразположения, с цел да бъдат излекувани по-бързо би трябвало да се подсилят тези органи.

Това е времето, в което има доста растителни храни и прясна храна, с която организма се запасява с витамини и минерали за зимния интервал. Ако стомахът има понижена интензивност в този интервал, той може да се страда поради неспособност да понесе претоварването с храна. Знаем, че стомашните язви се обострят пролетта и есента при влажно и мъгливо време.

За положителното храносмилане е значимо бавното сдъвкване на храната и първичното й разграждането благодарение на слюнката. Важно е суровата храна да се яде преди сготвените ястия. Суровата храна да бъде употребявана на гладен корем, защото изисква повече сила за храносмилане.

Хората, които се хранят с доста сурова храна, постоянно имат ферментационни процеси, болки и общо неразположение. Това се случва, когато най-вече вечер се използва сурова храна.

При някои хора според от възрастта и избрани болести е потребно да се яде сварена храна, с цел да се вкара повече топлота в организма. Това важи и за хората, които са припрени, нервни, лабилни и за по-възрастните хора.

За да действа обикновено, стомахът се нуждае от най-малко 37 градуса вътрешна телесна температура. Установено е с изследване, че топлата храна се придвижва по-бързо от стомаха към дванадесетопръстника, а за студената храна от ледник са нужни 50 минути, с цел да се транспортира.

Студената храна не може да се храносмели оптимално. Често по-късно настъпват разстройства и газове. Затова суровата храна би трябвало да е в умерено количество. Смята се, че суровите храни са по-богати на витамини, само че те се съдържат в целулозните нишки и с цел да се освободят би трябвало храната да се свари.

Свързани публикации.. Супер храни за здраве и дългоденствие 0 Фруктозната нетърпимост предизвиква меланхолия 0 Как да се погрижим за чревното здраве? 0

За да се оправим със суровата храна, имаме потребност от мощен храносмилателен огън. Някои суровоядци страдат от минерални дефицити, нараснала киселинност, газове, загуба или повишаване на килограми. Ако суровата храна не е сдъвкана добре, се отделят по-малко ензими от панкреаса.

При това в червата протичат ферментационни процеси, с ферментация на дрожди и формиране на отровни субстанции. Това води до увреждане на черния дроб и кисели изпражнения. При здравия човек изпражненията са съвсем без миризма.

На стомаха работят добре храните с жълт цвят, сладостен усет и прелестен мирис, които подтикват отделянето на стомашни и храносмилателни сокове. Важно е да сме спокойни и хармонични, когато се храним и да не бързаме. Неспокойствието, гневът, кариеризмът и прекомерната сензитивност изтощават стомашната сила.

При проблеми със стомаха са потребни храни с жълт и оранжев цвят като моркови, тиква, картофи, ябълки, круши и други Стомахът е най-активен сред 7 и 9 часа заран, когато е нормалното време за закуска. Ако тогава се появят болки или това е времето на хроничните недоволства, това е симптом, че стомашната сила е слаба.

Вечерта и през нощта доста понижава производството на стомашна киселина и жлъчка, по тази причина късното хранене вечер и нощем е нездравословно, въздейства отрицателно на съня и подготвя към болести. Ако се храним вечер след 19 часа, когато стомахът е най-слабо деен, храната не се усвоява вярно и стартира развой на ферментация.

Далакът е орган, обвързван с имунната система, кръвта и кръвоносната система. Според китайската медицина далакът е органът - разпределител на течностите в организма. Той разпределя водата в органите и съединителната тъкан, до момента в който бъбреците изхвърлят непотребните течности и отпадни субстанции.

Натрупването на вода в тъканите - отоците са свързани с функционалността на далака. Слабата съединителна тъкан също се дължи на слаб далак. Често в организма има неравномерно систематизиране на отпадъчните субстанции, което може да се прояви като целулит. В тези сектори са ангажирани имунните кафези и лимфните възли. В тях има белтъчни отлагания, които се свързват с водата и се образуват отоци.

Образуването на отоци води до чувство за напрежение, напън, главоболие, мигрена, засягане и възпаляване на мускули и стави. Дори при младежи постоянно публикувано е образуването на отоци. Торбички на очите при ставане заран, могат да са свързани с консумация на избрани храни на вечеря като мощно протеинови и сурови храни. Възможно е някоя от тези храни да работи като алерген и по тази причина да има отоци заран.

Далакът е най-активен заран сред 9 и 11 часа, той оказва помощ за образуването на храносмилателни ензими. Той зарежда мозъка с сила, по тази причина това време на деня е най-подходящо за учене.

Увреждащи за далака са недоволството, паниките, арестуваните страсти, храните с бяло брашно. Укрепващи са жълтият цвят и откровеността. Полезни за далака са горчивите субстанции и растения като ендивия, цикория, къдрава салата.

Панкреасът има значими функции като секреция на хормони и храносмилателни ензими. Произвежда храносмилателни ензими за разграждане на въглехидратите – амилаза, трипсиноген и химотрипсин за разграждане на протеините и липаза за разграждане на мазнините. Тези ензими се отделят в дванадесетопръстника откъдето в тънкото черво завършва разграждането и стартира абсорбцията на питателните субстанции.

Отделно панкреасът има ендокринна функционалност като създава хормоните инсулин и глюкагон. Инсулинът контролира равнището на глюкозата в кръвта, а неговия недостиг води до диабет. Инсулинът е значим за храненето на клетките и за превоза на хранителни субстанции към тях.

Глюкагонът при намаление равнището на кръвната захар, подтиква чернодробните кафези да трансфорат гликогена в глюкоза, която се отделя в кръвния поток. Панкреатичният сок съдържа бикарбонати, които обезвреждат киселинността на храната, която идва от стомаха.

При нарушаване в панкреаса може да има формиране на газове, издут стомах, нарушено храносмилане, диария, намаляване на тегло, предразположеност към алергии към храни, газове, които притискат диафрагмата и това може да докара до нарушавания в сърдечната функционалност. Обилното хранене с доста белтъчини затруднява панкреаса. Липсата на цинк също по този начин нарушава произвеждане на ензими и инсулин.

Панкреасът е деен сред 9 и 11 часа преди обяд, тогава се създава панкреасния сок, който обезпечава нужните ензими за обяда. Увреждащи за панкреаса са егоизма, неналичието на религия, артикули от бяло брашно, съществуване на геопатогенни зони в спалнята. Укрепващи са жълтия цвят и храните с горчиви субстанции. Полезни са всички горчиви салати, брюкселско зеле карфиол, сладки кестени и кестеново брашно.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР