Според разследващи източници министърът на отбраната на Русия се е

...
Според разследващи източници министърът на отбраната на Русия се е
Коментари Харесай

Сергей Шойгу се крие в противоядрен бункер?

Според проверяващи източници министърът на защитата на Русия се е устроил в противоядрен бункер в планините на Урал, след седмици на спекулации за явното му неявяване.

Данните от полети демонстрират, че Сергей Шойгу пътува до и от бункери на 1000 благи източно от Москва от началото на нашествието, защото опасността от нуклеарна война доближава най-високото си равнище от десетилетия, написа английският вестник The Times,

66-годишният Шойгу, който е един от основните архитекти на нашествието, не беше виждан обществено повече от две седмици до предишния уикенд, когато се появи по време на среща по отношение на бюджета за оръжия на Русия.

Той също по този начин се появи във вторник на среща с военни чиновници, с цел да повтори, че " освобождението " на Донбас е главната цел на Русия. Шойгу добави, че Русия е деградирала армията на Украйна и ще отговори, в случай че НАТО достави на Украйна самолети и системи за противовъздушна защита.

Такова дълготрайно неявяване е доста извънредно за мъж, който е бил непрекъснато на екраните на съветската телевизия през последните 10 години, предизвиквайки клюки за влошено здраве.

Дмитрий Песков, представител на Кремъл, отхвърли догатката, като вместо това сподели, че министърът " има доста неща на главата ". По-късно се появи и информация, че Шойгу е претърпял инфаркт.

Според Христо Грозев, публицист от проверяващия уеб страница Bellingcat, отсъствието на Шойгу може да се изясни с обстоятелството, че той е прекарал огромна част от последния месец в бункер покрай Уфа, в южните планини на Урал.

Грозев, който разкри самоличността на двамата отровители в Солсбъри, споделя, че данните от тракера на полети демонстрират, че самолетите на Кремъл " непрекъснато " летят до и от Уфа, в това число тези, за които е известно, че са употребявани от министъра на защитата.

Използването на съветски военни бункери, които съдържат ситуационни стаи, употребявани за военно обмисляне, не е невиждано.

" Преместването на Шойгу в нуклеарния бункер е разумно и не е изцяло изненадващо ", споделя Грозев.

Известно е, че Русия е построила огромен бункер в планината Ямантау в края на 70-те години на предишния век за поддържане на командване и надзор при положение на нуклеарна война. Ямантау, което значи " зла планина " на локалния башкирски език, е на 180 благи източно от Уфа.

Според отчетите на американското разузнаване комплексът непрестанно се надгражда и уголемява през годините.

През ноември 2020 година президентът Путин направи мнения на среща на щаба на защитата, която уточни, че ново планинско оборудване е към довеждане докрай. Не беше ясно дали той има поради Ямантау или напълно ново място.

Грозев прибавя, че евентуално е имало и други по-елитни и комфортни бункери по на север в Урал, само че не е било допустимо да се открие точното им местонахождение, защото водачите са изключвали следенето за последните 30 минути от всеки полет.

В просторен диалог с двама публицисти от " Новая газета ", едно от последните самостоятелни новинарски издания в Русия, Грозев споделя също, че има вяра, че съветските служби за сигурност са пропиляли " милиарди долари " за несполучливи опити да си обезпечат поддръжка от " сенчестите политически класи” в Украйна в навечерието на войната.

" От 2014 година до наши дни сред 140 и 150 чиновници на ФСБ имаха безграничен бюджет за набиране на украинци от всякакво равнище ", споделя той.

Грозев прибавя, че огромна част от парите са изхарчени за ухажване на украинци със скъпи пътувания до Тайланд, Кипър и Малдивите. " Това бяха пари, които те в никакъв случай не са спечелили ", споделя той, отбелязвайки неуспеха на задачите на ФСБ да провокира безредици и да събере поддръжка в Украйна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР