Според проучванията на геофизици магнитното поле на Земята може да

...
Според проучванията на геофизици магнитното поле на Земята може да
Коментари Харесай

Възможно ли е полюсите на Земята да се обърнат?

Според изследванията на геофизици магнитното поле на Земята може да намалее. Магнитното поле на Земята е с капкообразна форма.

То се простира в Космоса на хиляди километри и пази флората и фауната на Земята от слънчевата радиация. Благодарение на магнитното поле слънчевата радиация въобще не може да проникне. Според геологични данни магнитното поле понякога се трансформира. Това може да докара до промяна на местата на Южния и Северния полюс.

За финален път замяна на полюсите е имало пред 780 хиляди години. Промените се получават бързо, защото другояче в преходния интервал животът на планетата би бил погубен от слънчевата радиация.

Според някои изследвания е допустимо измирането на динозаврите преди към 70 милиона години да е било породено от промяна на полюсите.

 Космос

През последните две хилядолетия магнитното поле на Земята последователно отслабва, като през последните два век процесът се е ускорил. През последните четиристотин години магнитното поле е намаляло с повече от 40 %. Това значи, че най-вероятно след 3200-тата година има опция за промяна на полюсите.

Ако това стане, следствията ще са напряко пагубни. Мощни потоци от слънчева радиация, които към този момент не доближават до планетата поради магнитното поле, ще нагреят горните пластове и ще трансформират климата световно.

Отслабването на геомагнитното поле отрицателно въздейства върху виталната активност на животните, а също по този начин и на растенията и микроорганизмите.

Според някои експерти за цялостното изгубване на геомагнитното поле Земята би трябвало да престане да се върти. Това би могло да се случи след към 3 милиарда години.

Отслабването на геомагнитното поле може да докара до огромно нарастване на разновидностите на живите организми. Това може да се отрази много зле на метода на живот както на растенията и животните, по този начин и на хората.

Там където се намират полюсите магнитното поле е най-тънко. Така частици слънчева плазма проникват в полярната йоносфера, което провокира резултата на Северното зарево.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР